Održana radionica u Bilbau u sklopu projekta JADECARE

3. i 4. svibnja 2023. u Bilbau u Španjolskoj održana je dvodnevna radionica na temu implementacije i održivosti primjera dobrih praksi, u organizaciji Instituta za istraživanje zdravstvenih usluga Kronikgune, u sklopu projekta JADECARE – Zajednička akcija za provedbu digitalno omogućene integrirane skrbi usmjerene na pojedinca, koji je dio niza inicijativa Europske Unije kojima se utvrđuju strategije suočavanja s problemima transformacije zdravstvenog sustava u državama EU.

U projektu sudjeluje Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojstvu partnera, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. JADECARE pruža informacije vezane za jačanje kapaciteta i mogućnosti transformacije zdravstvenog sustava s naglaskom na prelazak na digitalizirani osobniji pristup pacijentu kao pojedincu. U projektu su ponuđena četiri primjera dobre prakse zemljama članicama te pomoć prilikom implementacije istih u vlastite zdravstvene sustave.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s dionicima obvezao se implementirati određene značajke tzv. „originalnih primjera dobrih praksi“: Baskijska zdravstvena strategija u starenju i kronicitetu: dobra praksa integrirane skrbi te Digitalni putokaz prema dobroj praksi integriranog zdravstvenog sektora. U sklopu projekta, provedeno je ispitivanje među liječnicima obiteljske medicine o korištenju aplikacije Portal zdravlja u komunikaciji s pacijentima, promocija korištenja digitalnih alata od strane liječnika obiteljske medicine i pacijenata, uključujući korištenje Portala zdravlja, te izrada materijala i web stranice posvećene najčešćim kroničnim nezaraznim bolestima, a namijenjene osobama koje žive s istima kako bi im se olakšalo razumijevanje zdravstvenog stanja te ih se osnažilo za aktivniju ulogu u brizi za vlastito zdravlje.

Na održanoj radionici predstavnici HZJZ-a, kao i predstavnici institucija iz drugih zemalja članica uključenih u projekt, prvog su dana prezentirali tijek implementacije dobrih praksi te podijelili svoja iskustva tijekom grupnih diskusija u svrhu donošenja zaključaka o najboljim i najučinkovitijim strategijama implementacije. Drugi dan bio je posvećen održivosti implementiranih dobrih praksi, sa specifičnim osvrtima na njihov nastavak i nakon službenog završetka projekta. Predstavnici HZJZ-a prezentirali su implementaciju dobre prakse u bloku Integrirana skrb i osnaživanje pacijenata, kao i održivost ishoda projekta.

 

Tagovi