Radionica o korištenju bihevioralnih i kulturnih uvida za razumijevanje barijera i pokretača na odaziv u NPRO raka debelog crijeva

U Zagrebu, 10. – 12. listopada 2023. održana je radionica u sklopu istraživanja pod nazivom „Korištenje bihevioralnih i kulturalnih uvida (Bihevioural and Cultural Insights, BCI) za određivanje barijera i pokretača na odaziv u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj“. Istraživanje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz tehničku podršku Europskog regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije i Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj.

U sklopu istraživanja provest će se dubinski intervjui s ciljnom populacijom programa te zdravstvenim radnicima koji u njemu sudjeluju. Kako bi djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uspješno proveli taj dio istraživanja održana je edukacija na temu provedbe dubinskih intervjua te kvalitativne analize.

Radionicu su održale Veerle Snijders i Sian Lickess iz jedinice za Bihevioralne i kulturalne uvide Svjetske zdravstvene organizacije, a prisustvovali su djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će provoditi samo istraživanje.

Sudionike radionice su pozdravile: Iva Pejnović Franelić, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH; Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti te Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti te nacionalni povjerenik za suradnju Republike Hrvatske s BCI Odjelom Svjetske zdravstvene organizacije.

Održana su predavanja na temu teorijskog okvira koji je u podlozi same kvalitativne komponente istraživanja, odabira sudionika istraživanja te provođenja intervjua, a na kraju je dogovoren daljnji plan aktivnosti i suradnje.