Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega se obilježava od 2006. godine svakog drugog četvrtka u ožujku da bi se podignula svijest o važnosti očuvanja zdravlja bubrega. Ove se godine Svjetski dan bubrega i Dan žena obilježavaju isti dan pa je slogan: Bolest bubrega i žensko zdravlje –  uključi, cijeni, osnaži.

Bubrezi su parni organi veličine šake, težine oko 150 grama kod odrasle osobe, koji su smješteni iza potrbušnice u trbušnoj šupljini, zaštićeni rebrima. Bubrezi obavljaju višestruke funkcije u ljudskom organizmu: stvaraju urin, pročišćuju krv i tako odstranjuju višak tekućine i štetne tvari iz krvotoka, reguliraju ravnotežu natrija i kalija u organizmu, sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka, proizvode ADH (antidiuretski hormon ili vazopresin) koji sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka i reguliraju kiselost tjelesnih tekućina.

leđa
Samantha Evans / CC 3.0 / Flickr

Kronična bolest bubrega je ozbiljni javnozdravstveni problem diljem svijeta, s nepovoljnim ishodima koji mogu dovesti da zatajenja bubrega i preuranjene smrti. Broj oboljelih od kronične bolesti bubrega i dalje nezadrživo raste i to ne samo u ekonomski razvijenim zemljama. Procjenjuje se da 1 od 10 stanovnika u industrijski razvijenim zemljama ima kroničnu bolest bubrega, a taj je omjer još veći u osoba koje su starije od 65 godina.

 

Najčešći su uzroci kronične bolesti bubrega šećerna bolest, arterijska hipertenzija, a slijede kronični glomerulonefritis, kronični pijelonefritis i policistična bolest bubrega.

Približno 195 milijuna žena u svijetu boluje od kronične bolesti bubrega od koje premine oko 600.000 svake godine. Kronična bolest bubrega je osmi vodeći uzrok smrti kod žena. Rizik oboljenja je gotovo podjednak kod žena i muškaraca, prosječne prevalencije od 14 % kod žena i 12 % kod muškaraca. Međutim, broj žena na dijalizi je manji nego broj muškaraca. Tri su glavna razloga za to:

  • progresija bolesti je sporija kod žena
  • psiho-socioekonomske prepreke poput niske osviještenosti o bolesti koje mogu dovesti do prekasne ili nezapočete dijalize
  • nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti, što je veliki problem u državama koje nemaju jedinstveni pristup zdravstvu

Kronična bolest bubrega je i rizični čimbenik za trudnice te može utjecati na smanjenje plodnosti. Žene koje boluju od kronične bolesti bubrega imaju povećani rizik od mogućih negativnih posljedica, kako za sebe tako i za dijete, uključujući pojavu hipertenzije u trudnoći te prijevremeni porod.

Postoji jasna potreba za osvješćivanjem javnosti, pravovremenoj dijagnozi i ispravnim načinom liječenja i praćenja kronične bolesti bubrega, posebice kod trudnica. Na 13. godišnjicu Svjetski dan bubrega promiče bolju i pravedniju zdravstvenu zaštitu, kvalitetniju zdravstvenu edukaciju i prevenciju svih bolesti bubrega kod djevojaka i žena diljem svijeta.