Svjetski dan prevencije utapanja

Svjetski dan prevencije utapanja obilježava se od 2021. godine, 25. srpnja.

28. travnja 2021. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je povijesnu Rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja kojom se prepoznaje globalni opseg i utjecaj prevencije utapanja te se poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje, jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta od ozljeda diljem svijeta.

Ključni element Rezolucije je uspostava novog Svjetskog dana prevencije utapanja koji je priznat od Ujedinjenih naroda te se poziva sve sudionike, uključujući Vlade, nevladine organizacije i njihove partnere da doprinesu i sudjeluju u aktivnostima ovog globalno priznatog dana.

Utapanje je u posljednjem desetljeću uzrok više od 2,5 milijuna spriječivih smrti i među deset vodećih uzroka smrti djece i mladih u dobi od 1 do 24 godine u svim regijama svijeta.

Prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata, Hrvatska se u 2020. godini nalazila na 7. mjestu po dobno-standardiziranoj stopi smrtnosti od slučajnog utapanja.

U posljednjih 10 godina (2012.-2021.) u Hrvatskoj prosječno godišnje od posljedica slučajnog utapanja umire nešto više od 80 osoba, od čega je 77% osoba muškog spola. U 2021. godini od utapanja je umrlo 65 osoba.

Obilježavanjem Svjetskog dana prevencije utapanja s porukom: ”Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao”, pruža se prilika za poduzimanje konkretnih akcija koje dovode do poboljšanja sigurnosti na svim svjetskim morima i unutarnjim vodama.

Provedba nekoliko intervencija za sprječavanje utapanja može drastično smanjiti rizik od utapanja, a one su:

•             postavljanje barijera koje kontroliraju pristup vodi

•             osiguravanje sigurnih mjesta za malu djecu daleko od vode

•             podučavanje plivanja, sigurnosti na vodi i vještini sigurnog spašavanja

•             osposobljavanje osoba za sigurno spašavanje i oživljavanje

•             postavljanje i provođenje propisa o sigurnoj plovidbi, brodarstvu i trajektima

•             poboljšanje upravljanja rizicima od poplava