Svjetski tjedan mozga

Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 12. do 18. ožujka 2018. godine, sedamnaesti put u Hrvatskoj organiziraju Tjedan mozga, kampanju u svijetu poznatu kao Brain Awareness Week. Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (engl. Federation of European Neuroscience Societies).

Veličina ljudskog mozga značajno nadmašuje vrijednosti koje se mogu predvidjeti veličinom tijela čovjeka. Iako mozak čini samo oko 2 % težine suvremenog čovjeka, koristi 20 % ukupne potrošnje kisika i 25 % ukupne potrošnje glukoze. Takva glad za kisikom i glukozom čini mozak u energetskom (metaboličkom i fiziološkom) pogledu izuzetno skupim organom. Stoga ne čudi da poremećaji opskrbe krvlju i kisikom dovode u odraslih do vrlo teških oštećenja mozga kao što je moždani udar, a kod prijevremeno rođenog djeteta do najvećeg neuropedijatrijskog poremećaja – cerebralne paralize. Zbog navedenih je razloga istraživanje prevencije, mehanizama, eksperimentalnih modela i inovativnih metoda liječenja poremećaja cirkulacije i opskrbe kisikom ključno pitanje suvremene temeljne i kliničke neuroznanosti.

Cilj kampanje je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma. U EU-u se polazi od činjenice da više od 35 % sveukupnih troškova i opterećenja u zdravstvenom sustavu EU-a čine bolesti mozga. Potrebno je upozoravati javnost na goleme troškove koje uzrokuju bolesti mozga. Utvrđeno je da je ukupni trošak od oko 800 milijardi eura godišnje za bolesti mozga veći od troškova liječenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno te da 179 milijuna stanovnika Europe pati od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava (podaci FENS-a).

Ove je godine naglasak na sljedećim temama: „Mozak i umjetna inteligencija“ i „Mozak – glad za kisikom i glukozom.“