Utjecaj COVID – 19 na obrasce uporabe droga i štetu vezanu uz droge na području Europe


Od početka 2020. godine europske države proživljavaju neočekivanu prijetnju za javno zdravstvo uslijed pojave bolesti koronavirusa (COVID-19). Kako bi istražili utjecaj i implikacije pandemije na korisnike droga u Europi, Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) proveo je istraživanje utemeljeno na integrativnoj metodi opažanja trendova.

Nova publikacija EMCDDA-a – EMCDDA-Trendspotter-Covid-19-Wave-2_1 (PDF, 844.5 KB) predstavlja prikaz stanja s obzirom na utjecaj virusa COVID-19 na obrasce konzumacije droga i štete vezane uz droge tijekom ranih faza pandemije.

Preliminarni rezultati istraživanja upućuju na pad konzumacije droga ili pojedinih oblika konzumacije droga u Europi tijekom prva tri mjeseca pandemije. Ti rezultati mogu se objasniti pomoću nekoliko faktora, kao što su: nacionalne mjere ograničavanja, koje su smanjile mogućnost konzumacije droga u socijalnom okruženju; ometanje rada tržišta droga na ulicama, prilikom čega je došlo do pada dostupnosti pojedinih tvari.

Najviše je pogođena konzumacija kokaina i MDMA-a, zbog zatvaranja noćnih klubova i mjera koje su poticale ostanak kod kuće. Smanjenje konzumacije kokaina i MDMA-a potvrđena je i analizama otpadnih voda u brojnim europskim gradovima.

Istraživanje pokazuje kako su povremeni korisnici kanabisa prestali konzumirati ili smanjili konzumaciju kanabisa tijekom perioda izolacije, dok su korisnici koji učestalo konzumiraju kanabis povećali konzumaciju istog. Navedeni razlozi za povećanje konzumacije kanabisa su dosada i povećani osjećaji tjeskobe. Tijekom pandemije, u brojnim europskim gradovima, zamijećeno je  povećanje pretraživanja interneta na temu kupovine kanabisa, sjemenja i uzgoja kanabisa, te dostave kanabisa na kućnu adresu.

Lokalizirani manjak heroina uzrokovao je smanjenje njegove uporabe u pojedinim državama, što je posljedično dovelo do porasta uporabe zamjenske terapije.

Rezultati istraživanja ukazuju na povećanu zlouporabu alkohola te povećanu konzumaciju propisanih lijekova, posebice benzodiazepina, što se može objasniti željom za suzbijanjem osjećaja tjeskobe uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Zaključno, podaci ukazuju na pojedine promjene vezano uz obrasce konzumacije droga u početnom razdoblju pandemije i to većinom zbog mjera ograničavanja i socijalne distance. Uočena je potreba za daljnjim praćenjem razvoja stanja, posebice vezano uz štetne i rizične obrasce korištenja droga.