Vektorske bolesti – putovanje u rizična područja

KAKO IZBJEĆI BOLESTI KOJE SE PRENOSE VEKTORIMA – KLJUČNI SAVJETI

Pridržavajte se jednostavnih mjera kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj.

 1. Prije putovanja, cijepite se protiv bolesti koje prevladavaju na vašem odredištu. Postoje cjepiva za žutu groznicu, japanski encefalitis i krpljeni encefalitis.
 2. Posavjetujte se sa svojim liječnikom, ako je moguće 4-6 tjedana prije samog putovanja, kako biste saznali kako se zaštititi (primjerice, koje antimalarijske lijekove uzeti ako je malarija endemska bolest na vašem odredištu.
 3. Nosite svijetlu odjeću dugih rukava i dugih hlača, zataknutu u čarape ili čizme, i koristite sredstva za odbijanje insekata na koži i odjeći da biste se zaštiti od ugriza komaraca, pješčanih muha ili krpelja: temperatura, vlaga i doba dana utječe na vjerojatnost ugriza, tako da znate kada vam je potrebna dodatna zaštitna odjeća i repelent.
 4. Koristite komarnike / mrežice za prozore, ako su vam na raspolaganju, da bi zadržali komarce izvan mjesta vašeg boravka.
 5. Spavajte pod mrežom tretiranom insekticidima, ako je potrebno zatražite je, ukoliko boravite u rizičnom području malarije.
 6. Pregledavajte tijelo redovito da eventualno uočite krpelje. Ako kojeg pronađete, izvucite ga s pincetom i na mjesto uboda nanesite dezinfekcijsko sredstvo. U mjestima gdje ima puno krpelja, pregledajte svoju odjeću, prtljagu i druge stvari koje vam pripadaju prije ulaska u kuću ili stan.
 7. Izbjegavajte kontakt s krvi, izlučevinama, tijelima ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih ljudi ili životinja.
 8. Strogo pazite na higijenu i kontrolirajte ispravnost hrane, te izbjegavajte nepasterizirane mliječne proizvode u područjima gdje se krpeljni encefalitis može prenijeti.
 9. Ako vas je ugrizao komarac/muha/krpelj, i primili ste zaštitu u inozemstvu, imajte na umu dovršiti terapiju po povratku kući.
 10. Ako se razbolite nakon povratka s putovanja, recite svome liječnika gdje ste bili, jer ste moguće otuda donijeli bolest sa tobom.
 11. Detaljnije informacije o putovanjima i zdravlju potražite na: http://www.who.int/ith te vektorskim bolestima na: http://www.euro.who.int/whd2014