Vektorske bolesti – život/rad u rizičnim područjima

KAKO IZBJEĆI BOLESTI KOJE SE PRENOSE VEKTORIMA – KLJUČNI SAVJETI

Osigurajte se cijepljenjem protiv bolesti koje prevladavaju u tom području.

  1. Nosite svijetlu odjeću dugih rukava s dugim hlačama, zataknutim u čarape ili čizme, i koristite repelente na izloženim dijelovima kože i odjeće da bi se zaštitili od uboda komaraca, pješčanih muha i krpelja.
  2. Ugradite komarnike / mrežice na prozore kod kuće i na poslu da bi spriječili ulazak komaraca.
  3. Spavajte pod mrežom tretiranom insekticidima, ako živite u rizičnom području malarije.
  4. Nanosite sprejeve za unutarnje prostore s dugotrajnim insekticidnim djelovanjem na nutarnjim zidovima, nadstrešnicama i stropovima da bi reducirali ugrize. SZO daje popis preporučenih insekticida za prskanje prostorija protiv vektora malarije (http://www.who.int/whopes/insecticides_iRs_Malaria_25_Oct_2013.pdf).
  5. Uklonite ustajalu vodu (primjerice, iz kontejnera, cvjetnih lonaca/podložaka i starih guma) u područjima gdje se komarci razmnožavaju.
  6. Redovito pregledavajte tijelo da biste izbjegli krpelje. Ako kojeg pronađete, izvucite ga s pincetom i na mjesto uboda nanesite dezinfekcijsko sredstvo. U mjestima gdje ima puno krpelja, pregledajte svoju odjeću, prtljagu i druge stvari koje vam pripadaju prije ulaska u kuću ili stan.
  7. Izbjegavajte kontakt s krvi, izlučevinama, tijelima ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih ljudi ili životinja.
  8. Strogo pazite na higijenu i kontrolirajte ispravnost hrane, te izbjegavajte nepasterizirane mliječne proizvode u područjima gdje se krpeljni encefalitis može prenijeti.

Daljnje informacije potražite na: http://www.euro.who.int/whd2014