Europski tjedan borbe protiv raka

Europski tjedan borbe protiv raka, u organizaciji Europskog udruženja Liga protiv raka (ECL), održava se svake godine u posljednjem tjednu svibnja (25. – 31. svibnja).

Svaki dan u tjednu posvećen je jednoj temi onkološke skrbi. Teme su: Primarna prevencija, Rano otkrivanje, Dostupnost liječenja, Digitalno zdravstvo i skrb, Istraživanje i Sadašnji i bivši pacijenti. Tjedan simbolično završava obilježavanjem Svjetskog dana nepušenja.

Tijekom Europskog tjedna borbe protiv raka organiziraju se razne aktivnosti u svrhu podizanja svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci za pacijente i osobe koje su preživjele rak.

Rak je, s 1 170 000 umrlih osoba u 2020. godini, drugi vodeći uzrok smrti u Europskoj uniji. U Hrvatskoj godišnje dijagnozu raka dobije oko 25 000 osoba, a oko 13 000 osoba umre od neke od zloćudnih bolesti.

Najčešća sijela raka kod muškaraca u 2021. godini bila su rak prostate, rak dušnika, bronha i pluća (2192; 17 %), rak debelog i završnog crijeva (2174; 16 %), rak mokraćnog mjehura i drugog urotelnog sustava (836; 6 %) i rak bubrega (575; 4 %). Kod žena najčešća sijela bila su rak dojke (2928 novih slučajeva; 25%), rak debelog i završnog crijeva (1532; 13 %), rak dušnika, bronha i pluća (1170; 10 %), rak tijela maternice (755; 6 %) i rak štitnjače (531; 5 %).

U 2022. godini rak pluća bio je šesti, a rak debelog i završnog crijeva sedmi pojedinačni uzrok smrti u Hrvatskoj.

U obilježavanju Europskog tjedna borbe protiv raka, ECL potiče stavljanje naglaska na prevenciju, te potiče pridržavanje 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.

Europski kodeks protiv raka (ECAC)

Europski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije.

Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje. Sve preporuke ECAC-a su jednostavne i pojedinac ih se može pridržavati u svakodnevnom životu, a da pri tom ne treba imati neka posebna znanja i vještine.

Ovih 12 preporuka razvili su vodeći znanstvenici u području raka, utemeljene su na najnovijim znanstvenim dokazima i njihovim pridržavanjem može se spriječiti gotovo polovica smrti od raka u Europi.