HZJZ na drugoj Međunarodnoj konferenciji o GMO analizama i novim genomskim tehnikama

Nakon 15 godina, održana je 2. međunaronda konferencija o GMO analizama i novim genomskim tehnikama (2nd International Conference on GMO Analysis and New Genomic Techniques) u Berlinu, Njemačka u periodu od 14.-16. ožujka 2023. godine. Ministarstvo zdravstva, nadležno tijelo u području GMO-a, izdalo je ovlaštenje Odsjeku za GMO i procjenu rizika koji se nalazi unutar Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za nacionalni referentni  i službeni laboratorij za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO-a i proizvoda koji se sastoje od ili sadrže GMO ili kombinaciju GMO-a i GM hrane i GM hrane za životinje.

U suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu pripremljen je poster o provedenom monitoringu GMO-a u Republici Hrvatskoj u periodu između 2018. i 2022. godine.

Predstavnica HZJZ-a Iva Fiolić, mag.ing.biotechn, sudjelovala je na konferenciji te prezentirala poster pod nazivom: „Monitoring of Genetically Modified Food on the Croatian Market from 2018 to 2022”.

Obzirom da dugi period između prve i druge konferencije, metode i tehnike u detekciji GMO-a značajno su se razvile te se raspravljalo o izazovima u području sljedivosti, detekcije i identifikacije GMO-a, s naglaskom na brzo razvijajuće metode temeljene na DNK.

Također prezentirana su iskustva stečena iz različitih regija poput Kine, Vijetnama, Meksika i Zambije kako bismo dobili širu sliku o potrebama kapaciteta laboratorija za otkrivanje i identifikaciju GMO-a.

Od 2001.godine razvile su se nove genomske tehnike (NGT) koje mogu promijeniti genetski materijal organizama te ih je u većini slučajeva teško detektirati već postojećim metodama.

Cilj konferencije je bio kako u budućnosti naći rješenje u određivanju i identifikaciji GMO-a iGM proizvoda koji su dobiveni novim genomskim tehnikama kako bi se mogao izmjeniti zakonodavni okvir na razini EU.