Svjetski dan sigurnosti hrane

Svjetski dan sigurnosti hrane 7. lipnja 2024. skrenut će pozornost na incidente vezane uz sigurnost hrane. Ovogodišnja tema naglašava važnost spremnosti na incidente vezane uz sigurnost hrane, bez obzira na to koliko blagi ili ozbiljni oni mogu biti.

Incidenti u vezi sa sigurnošću hrane su situacije u kojima postoji potencijalni ili potvrđen zdravstveni rizik povezan s konzumacijom hrane. Incident s hranom može se dogoditi, na primjer, zbog nezgoda, neadekvatnih kontrola, prijevare s hranom ili prirodnih događaja. Iako spremnost za upravljanje incidentima vezanim uz sigurnost hrane zahtijeva predane napore kreatora politika, tijela nadležnih za sigurnost hrane, poljoprivrednika i subjekata u poslovanju s hranom, potrošači također mogu igrati aktivnu ulogu.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) te tehničku podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane organizira 10. lipnja 2024. godine okrugli stol pod nazivom „Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano“ na kojem će sudjelovati i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.