Uoči Svjetskog dana hrane slavimo treći nacionalni Tjedan školskog doručka!

Uoči Svjetskog dana hrane slavimo treći nacionalni Tjedan školskog doručka:

“3,2,1… Kreni!”.

Uoči Svjetskog dana hrane Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, u razdoblju od 10. do 14. listopada, obilježava treći nacionalni Tjedan školskog doručka

Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Škole će u Tjednu školskog doručka putem uzbudljivih natječaja i zabavnih aktivnosti podsjetiti na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi.

Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Povodom toga se od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, slavi nacionalni Tjedan školskog doručka.

Ove godine u osnovnim školama diljem Hrvatske slavimo Tjedan školskog doručka od 10. do 14. listopada, pod sloganom “3,2,1… Kreni!”. Tema ovogodišnje proslave Tjedna školskog doručka usmjerena je na početke: početak pravilnih prehrambenih navika, početak školskog dana, početak pripreme doručka, početne faze promjena u svakodnevnim navikama… Za svaki početak potrebno je malo energije i entuzijazma, a to su upravo značajke koje nam školskim doručkom daju svi oni koji rade u školskim kuhinjama diljem Hrvatske.

„Ovo je već treći puta da diljem Hrvatske slavimo Tjedan školskog doručka i aktivnosti koje škole provode zaista su inspirativne, kreativne i poučne. Znamo da se pravilne prehrambene navike grade „korak po korak“, a upravo je Tjedan školskog doručka idealna prilika da učenici na zabavan i edukativan način usvoje znanja i vještine, probaju nove okuse, pobliže se upoznaju sa školskim kuharicama i kuharima te naprave korak više u očuvanju vlastitog zdravlja“, istaknula je Ivana Šimić, nutricionistica iz tima projekta Živjeti zdravo.

U Tjednu školskog doručka učenici će na zabavan način naučiti kakav doručak hrani naš mozak, a koja hrana daje energiju i snagu kako bi mogli uživati u igri s prijateljima i sportu. Istraživat će od kuda dolazi hrana na naš stol i kao pravi kuhari smišljat će i pripremati super recepte. I za kraj, pronaći će najbolje načine kako iskoristiti hranu i smanjiti količinu hrane koju bacamo.

Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUŠkoli, nalaze se dodatne ideje za škole i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji koji žele pronaći ideje za doručke te sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale.

Proslavi Tjedna školskog doručka pridružile su se mnogobrojne osnovne škole, a cijeli projekt pratite na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo – Facebooku i Instagramu.

Preuzmi brošuru  – Tjedan školskog doručka 2022.pdf