Dostupne količine cjepiva protiv gripe za sezonu 2020./2021.

Zbog povećanog interesa građana, ove je godine nabavljeno 460.000 doza cjepiva protiv gripe, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine.

Naime, početkom godine tražilo se od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza. Također, takav povećani interes koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, rezultirao je dodatnom nabavom za 130.000 doza koja je u tijeku.

Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine. Trenutno je distribuirano 220.000 doza cjepiva, a kroz sljedećih tjedan dana će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi prije sljedećeg tjedna ili početka studenog. Također, oni koji ne uspiju u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu.

Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe ni u studenom ni u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike sljedećih dana jer trenutno raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.