Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavio 14.000 doza cjepiva protiv HPV-a

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a je po prvi put dostupno u cijeloj Hrvatskoj.

Riješena su dva važna problema sa cijepljenjem u Hrvatskoj – prošlog tjedna stiglo je cjepivo protiv DTP-a dovoljno za svu populaciju za cijelu godinu, a stiglo je i cjepivo protiv HPV-a, pa od ovoga tjedna počinje distribucija, rekao je v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Ranko Stevanović, na konferenciji za novinare koja se u prostorijama HZJZ-a održala 21. ožujka.

Tom je prigodom docent Stevanović napomenuo kako je besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a po prvi put dostupno u cijeloj Hrvatskoj. Za učenike i učenice prvih razreda srednje škole osigurano je četverovalentno cjepivo, no ima i 8000 doza dvovalentnog cjepiva, kojim se mogu cijepiti druge djevojke i mlade žene koje se nisu stigle odazvati na prethodne akcije. Također je pozvao roditelje da se sa svojom djecom odazovu kampanji cijepljenja protiv HPV-a, uzročnika karcinoma vrata maternice, od kojega godišnje u Hrvatskoj umre oko 120 žena. Kako je dalje napomenuo voditelj Odjela za prevenciju i cijepljenje pri HZJZ-u, dr. sc. Bernard Kaić, riječ o važnoj mjeri za prevenciju karcinoma vrata maternice, od kojega u Hrvatskoj obolijeva oko 350 žena godišnje, iako je to jedini rak koji se u potpunosti može prevenirati. U dobi do 45. godine karcinom vrata maternice treći je po učestalosti kod žena u Hrvatskoj, a ispred njega su samo rak dojke i štitnjače.

U Hrvatskoj imamo veliki broj oboljelih i smrtnost od te vrste karcinoma koji pogađa relativno mladu populaciju, upozorila je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a za kvalitetu, dr. sc. Ivana Pavić Šimetin. Na cijepljenje se, dodala je, u prvom redu poziva učenike i učenice koji će dobiti pozive iz ambulanti školske medicine, a bit će potrebna i suglasnost roditelja. Cijepljenje protiv HPV-a prvi se put ove godine provodi na nacionalnoj razini, budući da se dosad provodilo regionalno i lokalno, u organizaciji pojedinih gradova, općina i županija. Najdulje i najustrajnije, tijekom zadnjih sedam godina, provodio ga je Grad Zagreb. Odazivi su, kaže dr. Pavić Šimetin, bili različiti u različitim sredinama. U Zagrebu je odaziv dosegao 14 posto, ali u Primorsko-goranskoj županiji bio je i 50 posto. Težimo rezultatima koje imaju zemlje zapadne Europe – obuhvatiti cijepljenjem do 80 posto populacije, poručila je pomoćnica ravnatelja.