GOTOVO POLOVICA SREDNJOŠKOLACA NE ZNA BI LI SE CIJEPILI PROTIV HPV VIRUSA – konferencija za medije 15. lipnja 2020.

Gotovo polovica srednjoškolaca, i to većinski dječaka, ne zna bi li se cijepili protiv HPV virusa. Među neodlučnima je više mladića (54%), negoli djevojaka (43%). Mnogi od njih ne znaju kako se HPV prenosi i je li cjepivo protiv ovog virusa učinkovito. Dio je ovo istraživanja HZJZ-a na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije.

Kroz te edukativne radionice, budući liječnici educiraju mlade srednjoškolce o nastanku i negativnim posljedicama HPV-a, kao i o besplatnom cjepivu za sve učenike 8.razreda tijekom cijele godine, te srednjoškolaca do 21.srpnja 2020.

U navedenom istraživanju sudjelovalo je 2453 učenika srednjih škola Grada Zagreba, Primorsko- goranske i Osječko-baranjske županije. Nakon odslušane radionice, znatno više djevojaka je izrazilo namjeru cijepljenja protiv HPV-a.

O detaljima istraživanja kao i provedbe samih edukativnih radionica možete saznati na konferenciji za medije, koja će se održati 15.06.2020. u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Rockefellerova 12), u 11:00 sati.

Na konferenciji će uz domaćine, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i predstavnike Udruge CroMSIC, sudjelovati pomoćnica ministra zdravstva, prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof. Mirela Šentija Knežević, prof. dr. sc. Krunoslav Kuna predstojnik Klinke za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice, dr. sc. Anka Jurišić Kvesić predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine, a dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, Zamjenica ravnatelja HZJZ-a govorit će o ulozi školske medicine u ovoj kampanji i cijepljenju protiv HPV-a.

Pozvani su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnici Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji su također pružili nesebičnu podršku studentima medicine.

U privitku se nalazi POZIV ZA MEDIJE (PDF, 708.5 KB) u kojemu je više informacija o samom istraživanju i projektu.