Svečana dodjela nagrade za najbolju infografiku u natječaju srednjih škola na temu „Cijepljenjem protiv raka – Cijepljenjem protiv HPV-a“

Priopćenje za javnost

hpv4 (Custom)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, Zagreb, 30. svibnja 2016. 11h – Svečana dodjela nagrade za najbolju infografiku u natječaju srednjih škola na temu „Cijepljenjem protiv raka – Cijepljenjem protiv HPV-a“.

Natječaj je osmišljen sa ciljem podizanje svijest učenica i učenika o infekciji humanim papilomavirusom (HPV), te o besplatnom i dobrovoljnom cijepljenju protiv HPV-a. Ove godine je prvi put omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a u cijeloj zemlji. Ovo je prilika da mladi izraze svoju kreativnost kao i znanje i stavove o cijepljenju protiv HPV-a, te da upute poruke svojim vršnjacima ali i nama odraslima.

Natječaj je otvoren u travnju 2016., a pristiglo je ukupno 42 infografika više od 30 srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Stručno povjerenstvo je kao najbolju izabralo infografiku pod nazivom „SMS“ Grafičke škole u Zagrebu. U uži izbor izabran je rad Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split, pod nazivom „Prevencija HPV-a”, rad Medicinske škola Varaždin šaljivog i poučnog naziva “Oprez na svakom koraku, jer papiloma virus vreba u mraku”, te rad Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb, indikativnog naziva “Izađi iz mraka”. Svečanosti dodjele nagrade prisustvovat će učenici i učitelji mentori, članovi pobjedničkog tima i timova iz užeg izbora. Umjetnički predsjednik stručnog povjerenstva je Damir Hoyka.

U natječaj su uključeni Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao nositelj, te Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ured Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a u Republici Hrvatskoj, UN Tematska skupina za HIV/AIDS u Hrvatskoj (donacija fotoaparat kao nagrade pobjedničkoj školi) i Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a.

 

Više o HPV-u i cijepljenju protiv HPV-a možete pročitati OVDJE.