Dodijeljene nagrade za najbolju infografiku u natječaju srednjih škola na temu „Cijepljenjem protiv raka – Cijepljenjem protiv HPV-a“

 

Ukupno 42 infografike iz više od 30 srednjih škola iz cijele Hrvatske stiglo je na adresu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo povodom nedavno raspisanog natječaja srednjih škola na temu „Cijepljenjem protiv raka – Cijepljenjem protiv HPV-a“.

Na dodijeli priznanja i nagrade koja se održala danas, 30. svibnja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, stručno povjerenstvo je kao najbolju izabralo infografiku pod nazivom „SMS“ Grafičke škole u Zagrebu. U uži izbor izabran je rad Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu, pod nazivom „Prevencija HPV-a”, rad Medicinske škole Varaždin šaljivog i poučnog naziva “Oprez na svakom koraku, jer papiloma virus vreba u mraku” te rad Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu indikativnog naziva “Izađi iz mraka”. Svečanosti dodjele nagrade prisustvovali su učenici i učitelji mentori, članovi pobjedničkog tima i timova iz užeg izbora. Umjetnički predsjednik stručnog povjerenstva je Damir Hoyka.

U natječaj su uključeni Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao nositelj te Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ured Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a u Republici Hrvatskoj, UN Tematska skupina za HIV/AIDS u Hrvatskoj (donacija fotoaparata kao nagrade pobjedničkoj školi) i Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a.

Natječaj je osmišljen sa ciljem podizanja svijesti učenica i učenika o infekciji humanim papilomavirusom (HPV) te besplatnom i dobrovoljnom cijepljenju protiv HPV-a. Ove je godine prvi put omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a u cijeloj zemlji. Besplatno cijepljenje omogućeno je za sve učenice i učenike prvih razreda srednje škola i za sve djevojke i mladiće te dobi koji ne idu u školu. Također je privremeno omogućeno besplatno cijepljenje za sve djevojke i žene koje to žele. Cijepiti se može kod nadležnih školskih liječnika. Ovo je prilika da mladi izraze svoju kreativnost, znanje i stavove o cijepljenju protiv HPV-a, te da upute poruke svojim vršnjacima i nama odraslima.