Ministar zdravlja prim. Siniša Varga otvorio Nacionalnu konferenciju za smanjenje unosa soli

Cilj nam je, prema Strateškom planu za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli, u sljedećih pet godina smanjiti unos soli po stanovniku za 20 posto, točnije sa sadašnjih 11,6 na 9,3 grama po stanovniku. Nažalost, Hrvatska je trenutačno treća u Europi, odmah iza Turske i Mađarske, po količinama unosa soli – rekao je ministar zdravlja, prim. Siniša Varga na otvorenju Nacionalne konferencije za smanjenje unosa soli koja se danas i sutra u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održava u zagrebačkom Hotelu Sheraton.

Konferencija poput ove o soli nikada nije dovoljno, napomenuo je ministar, jer samo edukacijom šireg stanovništva, ali i stručnjaka, te konstantnim informiranjem javnosti možemo prekinuti lošu naviku prekomjernog soljenja hrane koja u konačnici dovodi do bolesti, prvenstveno kardiovaskularnog sustava, te dugoročno oslabljuje zdravstvenu sliku nacije.

– Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije kronične nezarazne bolesti, u koje ubrajamo arterijsku hipertenziju, dijabetes, debljinu, srčane, bubrežne i plućne bolesti i rak, odgovorne su za 86 posto preuranjenih smrtnih slučajeva u Europi. Za pojavu svih tih bolesti kao jedan od najvažnijih čimbenika rizika navodi se, izravno ili neizravno, prekomjeran unos kuhinjske soli. Slučajno ili ne, Konferencija se održava na Svjetski dan bubrega – koji se obilježava danas – a poznato je da je sol jedan od ključnih čimbenika za nastanak bubrežne bolesti, no isto tako uzrokuje i mnoge druge bolesti – nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Tamara Poljičanin te dodala da će se na Konferenciji puno govoriti upravo o novostima i implementaciji Strateškog plana za smanjenje unosa kuhinjske soli (2015. – 2019.), poticanju proizvodnje s manjim unosom soli te o praćenju troškova kroz istraživanje vezano za bolesti povezane s prekomjernim unosom kuhinjske soli.
Pomoćnica ministra poljoprivrede, dr. sc. Mirjana Mataušić – Pišl je napomenula da je važan dio Strategije i podizanje svijesti potrošača da sami shvate problem prekomjernog unosa soli te da svjesno kupuju proizvode koji imaju manje tog začina. Na taj će se način svaki pojedinac najbolje boriti za očuvanje svog zdravlja, ali i zdravlja svoje obitelji.

Uz aktivne sudionike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, svoj će doprinos Konferenciji dati i brojni gosti poput dr. Joaoa Brede, dr. Teme Waqanivala te dr. Leenderta Nederveena iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ali i institucije kao Hrvatska agencija za hranu, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Hrvatsko društvo za hipertenziju, Udruga pekara, Industrijski istraživački centar te KBC Zagreb.