Nema nestašice cjepiva protiv tetanusa

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) nije nadležan za nabavu cjepiva i seruma protiv tetanusa za potrebe postekspozicijske zaštite ozlijeđenih osoba u slučajevima kao što je npr. ubodni incident. Za postekspozicijsko cijepljenje protiv tetanusa koje se spominje u pojedinim medijima, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zavodi za javno zdravstvo i druge zdravstvene ustanove dužni su sami nabaviti cjepivo i serum prema procjeni potreba te troškove naplatiti  Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

 Nedavno objavljena informacija u pojedinim medijima da je na tržištu prisutna nestašica spomenutog cjepiva je netočna. Prema informacijama iz tvrtke Medoka d.o.o., koja nabavlja ovo cjepivo za Hrvatsku, navodi se da je u prošlom tjednu distribuiran određen broj doza prema veledrogerijama, te da zdravstvene ustanove i liječnici mogu kupiti cjepivo. Također, Medoka do kraja mjeseca očekuje uvoz dodatnih količina cjepiva. Ukoliko izabrani liječnik ili zdravstvena ustanova nemaju cjepivo, trebaju ga naručiti preko veledrogerija. Ukoliko su propustili nabaviti cjepivo, u izvanrednim situacijama u slučaju hitnosti, pacijenta mogu uputiti na cijepljenje u nadležni zavod za javno zdravstvo. Slijedom navedenoga, razlog za nestašicu cjepiva protiv tetanusa u zdravstvenim ustanovama nije njegova nestašica na tržištu.

 Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavlja cjepivo protiv tetanusa samo za potrebe Programa cijepljenja kojim se osigurava preventivno cijepljenje zdravih osoba. Cjepiva protiv tetanusa za Program obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj ima dovoljno i na centralnom distribucijskom skladištu Programa  i u svim županijskim zavodima.