Počelo cijepljenje protiv koronavirusa

Prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki

U Hrvatskoj je danas, 27. prosinca, s početkom u 10 sati, službeno krenulo cijepljenje protiv koronavirusa. Prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki, a događaju su prisustvovali premijer Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  Josip Aladrović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar.

Odmah nakon cijepljenja koje je proveo Miro Hanževački, liječnik koji skrbi o štićenicima doma, gospođa Aničić obratila se prisutnim visokim dužnosnicima i medijima te napomenula kako se odlično osjeća te da je sretna što je cjepivo brzo stiglo i da napokon svi možemo krenuti u bolji i normalniji život.

–          Čestitam gospođi Aničić i sretan sam u ime Vlade što je konačno započelo cijepljenje u Hrvatskoj. Napravili smo plan kojeg je Vlada usvojila, ravnomjerno kroz sve županije. Prve doze idu onima koji su najugroženiji i najizloženiji. Očekujemo da će 6. siječnja  Europska agencija za lijekove odobriti i cjepivo Moderne što će svakako potaknuti još više cijepljenja. Znanstvena zajednica uložila je puno truda, novaca, energije i znanja da u tako kratkom roku pronađe cjepivo te tu činjenicu treba respektirati. Uvjeren sam da će se kroz mjesece koji su pred nama veliki broj hrvatskih građana cijepiti, mislim da je svima dosta života koji nije uobičajen – rekao je premijer Plenković.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je o cjepivima i procjepljivanju među najugroženijima te napomenuo kako od danas otvaramo novo poglavlje u borbi protiv covida-19 jer smo prije koristili klasične metode u borbi protiv pandemije, a sada koristimo cjepivo koje je vrlo moćno oružje u pandemiji.

–         Trebat ćemo dosta vremena za procjepljivanje većeg dijela stanovništva. Europska unija je za nas osigurala milijun doza. Pfizerovo cjepivo će stizati do 9. mjeseca, a do kraja ožujka se očekuje oko 270.000 doza. Naručili smo i milijun doza Moderninog cjepiva, javili su se, ali još ne znamo za količine. Nadam se da ćemo tada moći obuhvatiti sve kronične bolesnike i osobe starije od 65 godina, a nakon toga zahvatiti i šire stanovništvo – rekao je Krunoslav Capak te dodao kako ne znamo koliko će nam cjepiva doći jer je interes velik u cijelom svijetu no siguran je, kaže, da će se ljudi cijepiti te da se nada kako će do ljeta u Hrvatskoj biti mirnija epidemiološka situacija.