Priopćenje za javnost od 22. X 2013.

U utorak, 22. listopada 2013. u 11.00 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održana je konferencija za tisak povodom najave zajedničkih aktivnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Veleposlanstva Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, u sklopu zajedničkih aktivnosti, organiziraju predavanja pod nazivom „NACIONALNI PROGRAM ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OSOBA SA ŠEĆERNOM BOLEŠĆU I ULOGA LIJEČNIKA OBITELJSKE MEDICINE I DIJABETOLOGA U NJEGOVOM PROVOĐENJU“.

Na konferenciji za tisak sudjelovali su ministar zdravlja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Rajko Ostojić, dr. med., ravnateljica HZJZ-a dr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med., te veleposlanik Kraljevine Danske u RH Nj. e. Poul Erik Dam Kristensen.

IMG_0202 (Custom)

Veleposlanik Kraljevine Danske zahvalio se Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na vrlo uspješnoj suradnji. Istaknuo je da je Danska vodeća zemlja u borbi protiv dijabetesa i prva zemlja koja je u liječenje uvela inzulin. Veoma je važno pronaći rješenje za liječenje što većeg broja ljudi, a u tome najviše pomaže nacionalna strategija kakvu sada ima Hrvatska. Serija predavanja o šećernoj bolesti najavljena na konferenciji za tisak predstavlja uspješan nastavak suradnje Veleposlanstva Kraljevine Danske s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravlja.

Ministar Rajko Ostojić zahvalio se veleposlaniku Kraljevine Danske na dosadašnjoj suradnji i pomoći u borbi protiv šećerne bolesti. Procjenjuje se da od šećerne bolesti u Republici Hrvatskoj boluje gotovo 400.000 građana, a kod svakog drugog oboljelog razvit će se i komplikacije bolesti. Zbog toga su trajna edukacija građana i Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću od iznimne važnosti.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Tamara Poljičanin, naglasila je da je šećerna bolest jedan od vodećih uzroka smrti i gubitka kvalitete života ljudi te stoga predstavlja vodeći javnozdravstveni problem kako u svijetu tako i u RH. Zbog toga je od izuzetne važnosti kontinuirati ustrajati na osvješćivanju građana i liječnika obiteljske medicine. Zahvalila se i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje na pomoći i aktivnom sudjelovanju u realizaciji najavljenih predavanja o zaštiti osoba sa šećernom bolešću.

Cilj najavljenih predavanja je predstaviti postojeći Nacionalni program, dobiti sugestije za njegovo unaprjeđenje te informirati o novim ugovorima i ulozi obiteljske medicine u liječenju šećerne bolesti.

Predavanja će se tijekom 2013. godine održavati s početkom u 18 sati prema sljedećem rasporedu:

24. listopad 2013. – Bjelovar – hotel Central (Vatroslava Lisinskog 2)
07. studeni 2013. – Slavonski Brod – Gradska knjižnica (Trg Stjepana Miletića 12)
13. studeni 2013. – Zagreb – hotel Esplanade (Mihanovićeva 1)
28. studeni 2013. – Varaždin – hotel Turist (Aleja kralja Zvonimira 1)

U 2014. godini planirano je održavanje još sedam predavanja u sedam hrvatskih gradova.