Proveden je završni događaj projekta Živjeti zdravo povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana

Povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, u nedjelju 10. rujna 2023. od 15.00  – 18.00 sati u Amazingi na Zagrebačkom Velesajmu  uspješno i zabavno proveden je završni događaja projekta Živjeti zdravo kojeg vodi  prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović

„Voditeljica projekta prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović istaknula je  logističko osiguranje svih škola za provedbu tjelesne kulture kao jedan od njegovih najvećih uspjeha. U školskoj godini  2014./2015. u Republici Hrvatskoj djelovalo je 2055 osnovnih škola, od čega 860 matičnih i 1195 područnih. Od 860 matičnih osnovnih škola njih 120 nije imalo sportsku dvoranu, dok od 1195 područnih njih 1000. Kroz projektnu aktivnost „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“ 1120 osnovnih matičnih škola je dobilo kineziološki skup pomagala, što čini udio od 55%. Također, održano je 8 edukacija na kojima su sudjelovala 183 školska tima matičnih osnovnih škola, čije su područne škole uključene u projektnu aktivnost „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, koji su sad u mogućnosti provoditi nastavu na poligonima i educirati osoblje”. Uz pomoć nutricionistkinje kreirali smo i u škole dostavljamo jelovnike usklađene s nacionalnim smjernicama, a naše jelovnike 45% škola i dalje primjenjuje na tjednoj razini. Unutar projekta Živjeti zdravo osmislili smo program unaprjeđivanja mentalnozdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih  djelatnika “PoMozi Da” te je dosad provedeno 38 trodnevnih edukacija napredne razine programa unaprjeđivanja mentalnozdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika PoMoZi Da. 27,2% osnovnih škola i 30,5 % srednjih škola u RH imaju barem jednog educiranog odgojno-obrazovnog djelatnika iz programa PoMoZi Da rekla je prof dr.sc. Sanja Musić Milanović.

Također, od ukupno 442 srednje škole u Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta Živjeti zdravo iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja educirano je 100 škola na nacionalnoj razini, što čini udio od 22,62%. Edukacije su se provodile među učenicima 3. razreda srednjih škola. Za svaku županiju Republike Hrvatske nabavljeni su jednoobrazni setovi opreme za uređenje  jedne hodačke staze i  jednog parka, što čini ukupno postavljenu 21 Hodačku stazu i 21 Park Živjeti zdravo. Prva klupa za dojenje postavljena je  u Splitsko-dalmatinskoj županiji istaknula je prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović.

Projekt Živjeti zdravo dvaput je  nagrađen te je trenutno u procesu prijavljivanja u novi ciklus, koji je orijentiran na promoviranje zdravog života za  osoba s poteškoćama ili invaliditetom te u domovima za nezbrinutu djecu i starije, rekla je prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović.”

Djeca i odrasli sudjelovali su u raznim zabavnim aktivnostima poput: olimpijske radionice na kojoj je sudjelovala hrvatska olimpijka Matea Parlov Koštro, Poligonu zdravlja, igrama na Poligonu za tjelesnu aktivnost, piramidi zdrave prehrane – radionici  o važnosti pravilne prehrane za očuvanje zdravlja, igrama Volonteri u parku, kao i  vaganje i mjerenje sastava tijela na dijagnostičkoj vagi uz kratko savjetovanje oko dobivenih parametara za odrasle. Brojna djeca sudjelovala su u različitim sportskim i zabavnim aktivnostima te javnozdravstvenim radionicama pod stručnim vodstvom. Tijekom događaja poslane su važne javnozdravstvene poruke s ciljem podizanja svijesti o važnosti  očuvanja zdravlja od najranije životne dobi.

U Živjeti zdravo kućici posluživani su  zdravi napitci od svježeg voća koji su pripremani na licu mjesta kao primjer dobre prakse. Bilo je i svježeg voće, zdravih sladoleda kao i vode.

Zdravi kutak s edukativnim brošurama kao i ostalim edukativnim materijalima projekta Živjeti zdravo  dijelili su se svim sudionicima na završnom događaju projekta Živjeti zdravo.

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2023. godine. Cilj projekta Živjeti zdravo je unapređenje zdravlja populacije kroz kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se doprinosi smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok za više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.