Regionalna konferencija o smanjenju unosa soli

U sklopu Trećeg hrvatskog kongresa preventivne medicine i unapređenja zdravlja u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog društva za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora u Vukovaru se 9. listopada 2014. g. održala Regionalna konferencija o smanjenju unosa soli.

Na ovoj konferenciji sudjelovali su uvaženi međunarodni stručnjaci: dr. João Breda, predstavnik Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije i prof. Graham McGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Institutu Wolfston te voditelj programa WASH (World Action on Salt and Health) iz Ujedinjenog Kraljevstva. Dobru praksu iz susjednih zemalja u provedbi programa za smanjenje unosa soli prikazali su prof. Pedro Graça, profesor na Sveučilištu Porto i voditelj nacionalnog programa za promicanje zdrave prehrane Portugala te prof. Cirila Hlastan Ribič, voditeljica programa za prehranu i tjelesnu aktivnost iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Republike Slovenije.

Od hrvatskih stručnjaka na konferenciji je sudjelovao prof. Bojan Jelaković, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i pročelnik Zavoda za nefrologiju i arterijsku hipertenziju i dijalizu Klinike za unutarnje bolesti KBC Zagreb, koji je prikazao dosadašnja postignuća na ovom području u Republici Hrvatskoj. U radu konferencije sudjelovalo je i prim. Siniša Varga, ministar zdravlja Republike Hrvatske, koji je prikazao nacrt Strateškog plana o smanjenju unosa soli u Republici Hrvatskoj te ukazao na važnost donošenja ovakvog strateškog dokumenta i njegove provedbe za unapređenje zdravlja građana Republike Hrvatske.