Regionalni dijabetes forum u Zagrebu

U Zagrebu će se sutra, 22. listopada 2014. godine, u suradnji Republike Hrvatske i Kraljevine Danske održati Regionalni dijabetes forum na kojem će se uz prevenciju i liječenje posebno govoriti o ekonomskom učinku dijabetesa te o važnosti ranog otkrivanja bolesti, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Ministarstvu zdravlja. O važnosti i motivu održavanja foruma govorili su ministar zdravlja Siniša Varga, veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj Poul Erik Dam Kristensen, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin i zamjenik v.d. ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Davor Katavić.

Od ove kronične nezarazne bolesti u Europi danas boluje približno 57 milijuna ljudi, što je gotovo 8.5 posto odrasle populacije od 20 do 80 godina. Moderan način života, nezdrave navike, premalo kretanja i nezdravo konzumiranje hrane koje dovodi do pretilosti dodatno pridonosi broju oboljelih te se procjenjuje da se na liječenje dijabetesa u Europskoj uniji potroši 147 milijardi američkih dolara godišnje.

Šećerna bolest u Hrvatskoj je na osmom mjestu među vodećim uzrocima smrti, a  vodeći je uzrok nastanka krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova. U 2013. godini u Hrvatskoj je registrirana 241.990 osoba sa šećernom bolešću, no ukupan broj osoba koje boluju od te bolesti procjenjuje se na više od 400.000.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje godišnje troši oko 2,5 milijardi kuna na liječenje dijabetesa i posljedica dijabetesa, što je 11,5 posto njegovih ukupnih troškova. Te alarmantne brojke su i bile motiv organizacije Regionalnog dijabetes foruma te pokretanja diskusije o toj temi, jer je dijabetes bolest koja je u cijeloj Europskoj uniji u porastu i koja znatno smanjuje kvalitetu života oboljelih.

Organizatori Regionalnog dijabetes foruma su Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, pokrovitelj je predsjednik Republike Ivo Josipović, a partneri su Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj i tvrtka NovoNordisk.

Forum će okupiti tvorce zdravstvenih politika, vladine dužnosnike, predstavnike međunarodnih organizacija, udruge pacijenata, zdravstvene radnike, osobe s dijabetesom i medije iz regije. O važnosti prevencije dijabetesa na Regionalnom dijabetes forumu govorit će i Njeno Veličanstvo danska kraljica Margareta II i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Republika Hrvatska već je ranije u više navrata s Kraljevinom Danskom imala dobra iskustva u suradnji oko važnih javnozdravstvenih pitanja i propitivanja kvalitete zdravstvene zaštite u europskim zdravstvenim sustavima. Posjet danske kraljice Regionalnom dijabetes forumu i iskazani interes za problematiku dijabetesa u Europi potvrđuje da je tema zanimljiva na više razina: mogućnosti liječenja, prevencije i poboljšanja kvalitete života oboljelih, što će posljedično imati pozitivan učinak na ekonomske aspekte bolesti odnosno sniziti ukupne troškove liječenja. U Hrvatskoj je 2007. godine usvojen Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću, a 2011. god. i smjernice za liječenje šećerne bolesti. Nacionalni program prvenstveno je usmjeren na rano otkrivanje bolesti, uključujući i gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći) te smanjivanje pojave komplikacija.