U sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ u Rijeci je održana Treća konferencija o prevenciji kardiovaskuranih bolesti

Ministar zdravlja Siniša VargaUlaganje u prevenciju je ulaganje u budućnost svih nas

Kretanje, zdrava prehrana i zdrave životne navike kao što su prestanak pušenja i smanjenje tjelesne mase glavni su načini prevencije kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga i nastojimo sve više sredstava ulagati u prevenciju putem primjerice znatnijeg financiranja liječnika primarne zdravstvene zaštite. Za sada su iznosi koji se odvajaju za prevenciju svega 3 posto zdravstvenog proračuna. Naš je cilj dostići europski prosjek te izdvojiti gotovo 7 posto zdravstvenog proračuna države za prevenciju jer je to ulaganje u budućnost svih nas – rekao je ministar zdravlja, prim. Siniša Varga, dr. med. dent. na Trećoj konferenciji o prevenciji kardiovaskularnih bolesti koja se u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ u ponedjeljak, 2. veljače, održala u Rijeci na Fakultetu zdravstvenih studija. Tom je prilikom ministar posebno pohvalio primjere dobre prakse u brizi za zdravlje iz Primarsko-goranske županije kao i akciju „Hodanjem do zdravlja“ koja se kao uvodna aktivnost u Konferenciju održala u subotu, 31. siječnja, na popularnoj šetnici Molo longu, na kojoj je i sam sudjelovao.

Brojnim uzvanicima i sudionicima također su se obratili i dr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Požeško-goranske županije, prof. dr. sc. Vladmimir Mičović, dr.med., dekan Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. sc. Alen Šustić, dr. med., dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dr. med., gradonačelnik grada Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel i zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Marina Medarić, oecc., te dr. sc. Vedran Poljak, dr. med. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici lokalne i državne vlasti, predstavnici županijskih zavoda za javno zdravstvo iz cijele Hrvatske te brojni predavači s tog područja koji su u  kratkim prezentacijama predstavili primjere svoje dobre prakse u brizi za zdravlje, a sve s ciljem prevencije bolesti, u prvom redu kardiovaskularnih oboljenja, koji su vodeći uzrok smrti kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med., napomenula je da u zemljama zapadne civilizacije od bolesti srca i krvnih žila umire gotovo svaka druga osoba. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti također vodeći uzrok smrtnosti, a od njih je 2013. godine umrlo 24.232 osobe, odnosno 48,1 posto ukupno umrlih. Oko 80 posto prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara može se spriječiti otklanjanjem glavnih čimbenika rizika kao što su pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost i štetna uporaba alkohola.

Voditelj Službe za ekologiju pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dr. sc. Vedran Poljak, dr.med. na svom je predavanju prisutnima objasnio važnost balansiranja unosa soli u organizmu jer je, prema nedavnim statistikama, Hrvatska svrstana na treće mjesto u Europi po prekomjernom unosu soli.

Kako je dalje naveo, jamstveni žig Živjeti zdravo kojim su se od nedavno   počele obilježavati namirnice za koje država jamči da su zdrave i kvalitetne, potaknut će mnoge da pametnom kupnjom osiguraju pravilnu prehranu. Između više vrsta, primjerice, jogurta ili sira različitih proizvođača, kupci će o odabiru odlučivati i na temelju tog žiga koji označava da je upravo taj proizvod nutritivno vredniji od drugih proizvoda iste vrste te da biraju proizvod koji je prošao na mjerenjima prema količini soli, šećera, masti.

Rezultat je to istoimenog projekta iza kojeg stoji tim Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, s ciljem poticanja proizvođača da stvaraju proizvode koji imaju manji udio soli uz zadane karakteristike proizvoda. To u praksi znači da će kruh ili pecivo ostati jednaka okusa, ali će oni s oznakom „Živjeti zdravo“ uvijek biti zdraviji izbor, jer je utvrđeno da se četvrtina soli u pekarskim proizvodima može smanjiti.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof. dr. sc. Vladimir Mičović, dr. med. istaknuo je da Zavod, prepoznavši važnost prevencije, od 2005. godine provodi program “Prevencija bolesti srca i krvnih žila kod stanovnika Primorsko-goranske županije”, a o uspješnosti programa govori i činjenica da je od početka njegova provođenja do danas smanjena stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u županiji te se sad kreće u okviru europskih prosjeka. Istaknuo je da je misija Zavoda unaprjeđenje kvalitete života stanovnika prevencijom bolesti i promicanjem zdravlja.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da je obveza gradova stvoriti okvire za usvajanje zdravijeg načina života, u prvom redu gradnjom niza sportskih objekata stvoriti preduvjete za bavljenje sportom i rekreacijom, a onda i davanjem potpore nizu programa koji se provode s brojnim partnerima, kao što su uređenje riječkih šetnica ili najmasovnija ulična utrka u Hrvatskoj “Homo si teć”.

Konferencija je, kao jedna u nizu koje će Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo organizirati diljem Hrvatske, dio programa Vlade RH usmjerenog ka poboljšanju zdravlja cijele populacije.