Započelo obilježavanje dana posvećenih prevenciji raka vrata maternice i oboljelima od raka vrata maternice

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (20. – 26. siječnja) i Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice (25. siječnja)

 

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima kod ginekologa!

 

 

U cijeloj Hrvatskoj 25. siječnja 2020. po 13. put obilježit će se Dan mimoza, a od 20. do 26. siječnja Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, dani posvećeni oboljelima od raka vrata maternice i edukaciji o važnosti prevencije, ranog otkrivanja, redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

 

Tim povodom u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, udruge SVE za NJU i Lige protiv raka Virovitičko-podravske županije, a uz podršku Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Instituta „Ruđer Bošković“, International Cervical Cancer Prevention Association (ICCPA), Hrvatskog epidemiološkog društva i Hrvatske lige protiv raka u Virovitici se 23. siječnja održala javnozdravstvena tribina „Biser mudrosti u Virovitičko-podravskoj županiji – sigurna, potrebna i dostupna zaštita od raka vrata maternice“.

 

Na tribini su zainteresirani stručnjaci i građani mogli čuti više o početku provedbe prve faze reorganiziranog Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao i o prevenciji infekcije HPV-om i raka vrata maternice te zaštiti ginekološkog zdravlja.

 

Kao nastavak aktivnosti, u organizaciji Hrvatske lige protiv raka u Zagrebu će se u subotu 25. siječnja 2020. godine na Cvjetnom trgu (Trgu Petra Preradovića) održati javnozdravstvena akcija Dan mimoza, posvećena prevenciji raka vrata maternice. Dan mimoza i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice tradicionalno će obilježiti i drugi gradovi brojnim preventivnim aktivnostima i javnozdravstvenim akcijama.

 

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u tjednu od 20. do 26. siječnja u gradovima i mjestima diljem Hrvatske i da podrže edukaciju i informiranje o prevenciji raka vrata maternice i zaštite spolnog i općeg zdravlja.

Iako ovaj poziv uključuje sve žene, koristimo priliku posebno istaknuti potrebu da se žene s invaliditetom također uključe u program, jer je prema dostupnim podacima njihov odaziv vrlo nizak što dodatno povećava rizik za narušavanje zdravlja ove posebice vulnerabilne populacije.

 

Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače). U posljednjih pet godina u Hrvatskoj godišnje prosječno od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a umre njih oko 100. Prema posljednjim podatcima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini umrlo je 125 žena od posljedica te bolesti. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podatci studije CONCORD-3 o preživljenju za neka sijela, među kojima je i rak vrata maternice, pokazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

 

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventivne preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

 

Nacionalni preventivni program (NPP) ranog otkrivanja raka vrata maternice

 

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a u pripremi je regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice na temelju konvencionalnoga Papa-testa, treći nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uveden je 2012. godine kao organizirani probir koji za probirni test koristi konvencionalno citološko testiranje (Papa-test) na ciljanoj populaciji žena u dobi između 25 i 64 godine. Cilj je poboljšanje rezultata oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja žena ciljane populacije. Nakon prvog kruga nacionalni program privremeno je zaustavljen radi rješavanja tehničkih i infrastrukturnih problema, a trenutno se provode pripremne aktivnosti za regionalnu provedbu prve faze reorganiziranog programa (pilot-projekt) u Virovitičko-podravskoj županiji.

U Republici Hrvatskoj svaka žena osigurana pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) starija od 12 godina ima pravo izabrati ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite (opredijeliti se u ginekološki tim). U Hrvatskoj je na dan 31. 12. 2019. bilo ugovoreno 278 timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena (ginekoloških timova), ali dio su timovi bez nositelja (ginekologa) te je broj specijalista ginekologa koji provode preglede za toliko manji, jer se u timovima bez nositelja obično izmjenjuju ginekolozi iz bolnica ili drugih ordinacija. U 2020. godini provodit će se daljnja poboljšanja i razvoj našeg programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

O prvoj fazi reorganiziranog Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

U 2018. godini Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i brojnim partnerima započeli su s planiranjem i pripremama provedbe prve faze reorganiziranog  Nacionalnog preventivnog programa  ranog otkrivanja raka vrata maternice na regionalnoj razini (pilot-program), koja uključuje novi pristup probirnom testiranju, a provodit će se u Virovitičko-podravskoj županiji među ženama u dobi od 20 do 64 godine. Svrha i cilj provedbe prve faze reorganiziranog Programa je testiranje izvedivosti prijedloga protokola s novim pristupom (primarnim testiranjem na HPV) kako bi se završna verzija mogla prilagoditi za provedbu na nacionalnoj razini na temelju podataka praćenja i iskustava prve faze provedbe (pilot-projekta), odnosno procijeniti novi pristup provedbe programa probira za rak vrata maternice i utvrditi potrebne preduvjete i resurse za planiranje i organiziranje potpune implementacije stručnih smjernica na nacionalnoj razini.

 

Važne preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

Educirajte se o svome zdravlju
Zaštitite svoje spolno zdravlje
Cijepite se protiv HPV-a
Za žene: redovito odlazite na ginekološke preglede
Jedite što više voća i povrća
Redovito se bavite tjelesnom aktivnošću
Ne pušite i ne konzumirajte alkohol.