Održana Konferencija o nacionalnoj politici unapređenja skrbi i prevencije zloćudnih bolesti

U sklopu zajedničke akcije CanCon i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva 9. veljače je održana Konferencija o nacionalnoj politici unapređenja skrbi i prevencije zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj. Konferenciju je otvorio ministar zdravstva, prof. Milan Kujundžić, a sudionike su pozdravili i prof. Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb te doc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na konferenciji održanoj u Ministarstvu zdravstva sudjelovalo je pedeset sudionika iz različitih područja vezanih uz kontrolu zloćudnih bolesti u Hrvatskoj. Ponovno je naglašena potreba donošenja Nacionalnog plana za borbu protiv raka i činjenica da je Hrvatska jedna od samo nekoliko država Europske unije koje ga još uvijek nemaju.

S obzirom da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao pridruženi partner u zajedničkoj akciji CanCon najviše sudjelovao u radnom paketu posvećenom analizi nacionalnih programa ranog otkrivanja raka na europskoj razini, predavanja i rasprave su stavile naglasak na unapređenje i evaluaciju programa probira.

Na konferenciji su, uz stručnjake iz Hrvatske, sudjelovali i doc. Tit Albreht, glavni koordinator projekta CanCon i dr. Jožica Maučec Zakotnik iz slovenskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje, te prof. Giedrius Vanagas, dugoročni savjetnik za Twinning (RTA) unutar Twinning projekta CRO Screening Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, s preliminarnim rezultatima analiza programa probira unutar samog projekta.

Na konferenciji su najavljeni konačni rezultati zajedničke akcije CanCon koji će biti predstavljeni na završnoj konferenciji na Malti, poglavlje o programima probira unutar Europskog vodiča o unapređenju kvalitete u sveobuhvatnoj kontroli zloćudnih bolesti u čijoj su izradi sudjelovali stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i razmijenjena su mišljenja i stavovi o mogućim putevima i načinima unapređenja nacionalnih programa probira za rak u Hrvatskoj.