U Zagrebu održani Opća skupština i simpozij projekta EU-HIP

Hrvatski zavod za javno zdravstvo aktivno sudjeluje u projektu EU-HIP s partnerima iz još 14 država članica Europske unije. EU-HIP razvija i unapređuje postojeće informatičke sustave koji prikupljaju podatke vezane uz prekogranične prijetnje zdravlju građana.

Države članice kroz ovaj projekt prilagođavaju svoje sustave s ciljem spajanja na HERA IT infrstrukturu ATHINA, koja je trenutno u postupku izrade. Tijelo Europske unije za spremnost i odgovor na zdravstvene krize (eng.  DG Health Emergency Preparedness and Response – HERA) osnovano je tijekom pandemije COVID-19 kako bi se budućim potencijalnim krizama pristupilo na brz i usklađen način. Tijelo planira prikupljati podatke vezane uz patogene s visokim potencijalom za izazivanje novih pandemija, antimikrobnoj rezistenciji, kemijskim, biološkim i radionuklearnim prijetnjama te stvaranju zaliha lijekova, cjepiva te osobne zaštitne opreme.

Tijekom dvodnevnog sastanka održanog od 27. do 28. studenog 2023. u Novinarskom domu Zagreb okupili su se predstavnici svih 15 država koje surađuju na projektu. Nakon pregleda do sada postignutog napretka na projektu, raspravljeni su budući koraci koji će omogućiti uspješan kraj projekta u 2025. godini.

Sektor za medicinsku informatiku i biostatistiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavio je tri polja na kojima trenutno radi, a riječ je o jačanju kapaciteta u području primjene umjetne inteligencije na zdravstvenim podacima, edukaciji zaposlenika i jačanju informacijske sigurnosti te standardizaciji mikrobioloških nalaza s uspostavom centralnog prijema nalaza za sekundarne svrhe. Na sastanku su prisustvovali predstavnici HERA-e i Europske komisije koji su predstavili plan i vremenski slijed razvoja platforme ATHINA. Time je otvoren izravan put komunikacije između EU-HIP konzorcija i tijela HERA što bi trebalo ojačati suradnju i ubrzati razvoj platforme.

Fotogalerija:

Projekt EU-HIP sufinanciran je sredstvima Europske unije.

Tagovi