Dan osoba sa stomom 2018

Na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u Zagrebu je 13. listopada pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, u organizaciji udruge osoba sa stomom Cro-Ilco, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, sudjelovanje udruge studenata medicine Cromsic, te brojnih drugih sudionika obilježen svjetski dan osoba sa stomom.

Ovaj dan se obilježava s ciljem podupiranja udruge osoba sa stomom obavještavanjem javnosti o problemima ovih osoba od kojih je najveći udio među njima oboljelih od raka debelog crijeva. Ujedno se time želi svratiti pažnja na potrebu podizanja znanja o raku debelog crijeva te o mogućnosti prevencije ove bolesti preventivnim pregledom.

Obzirom na visoku pojavnost raka debelog crijeva u Hrvatskoj, od osobitog je značaja postići dobar odaziv na preventivni pregled, te je važna podrška cijelog društva kako bi se ovo postiglo. Na ovo nas upozoravaju epidemiološki pokazatelji-čak oko 3000 osoba oboli i oko 2000 osoba umre od raka debelog crijeva. Jednostavan kartični test, na koji se kod kuće iz tri uzastopne stolice nanese uzorak i pošalje u zavode za javno zdravstvo na očitanje, može spasiti život. Osobe pozitivne na testu dobiju poziv za kolonoskopiju koja je ujedno i terapijska metoda jer ako se prilikom pregleda nađe polip, odmah ga je moguće ukloniti. Neke vrste polipa, ako se ne uklone, mogu prijeći u rak debelog crijeva.

Poziv na prevenciju uputila je i gđa Marija Banjad, predsjednica ove zagrebačke udruge. Zamijećen je znatan porast odaziva u nekoliko županija gdje se intenzivno surađuje s patronažnim sestrama koje motiviraju osobe da naprave ovaj pregled, koji ne samo da spašava život, već čuva kvalitetu života.