Dan stome 2017.

Na Europskom trgu u Zagrebu je 14. listopada pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva obilježen Svjetski dan osoba sa stomom u suorganizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Udruge osoba sa stomom Cro-Ilco, uz sudjelovanje brojnih drugih sudionika. Dan je obilježen i u Varaždinu, uz sudjelovanje županijskog zavoda za javno zdravstvo. Ovaj se dan obilježava u cilju potpore udruzi osoba sa stomom u obavještavanju javnosti o teškoćama ovih osoba, među kojima najveći udio imaju oboljeli od raka debelog crijeva. Ovim se obilježavanjem ujedno želi svratiti pozornost javnosti na potrebu širenja znanja o raku debelog crijeva, njegovom nastanku i mogućnostima sprečavanja.

S obzirom na visoku pojavnost raka debelog crijeva u Hrvatskoj, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preventivni pregled u okviru organiziranog nacionalnog programa ranog otkrivanja raka, te je, da se to postigne, važna podrška cijelog društva. Tijekom akcije su zainteresiranim posjetiteljima podijeljeni promotivni materijali. Osobama u dobi od 50 do navršenih 74 godina života, koje se do sada nisu odazvale na pregled stolice na golim okom nevidljivu krv, uručene su omotnice s kartičnim testovima kakve građani primaju u sklopu Nacionalnog preventivnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Na izloženom modelu udruge Cro-Ilco posjetitelji su mogli naučiti kako izgleda stoma i vidjeti vrećice koje osobe sa stomom koriste.

Okupljenima se obratio ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, koji je upozorio na ovaj javnozdravstveni problem, važnost postojanja mogućnosti ranog otkrivanja kao i sprečavanja raka debelog crijeva otkrivanjem polipa i njihovim uklanjanjem. Ministar zdravstva je pozvao sve osobe u dobi od 50 do navršenih 74. godine da se odazovu pozivu koji dobivaju poštom, jer se ovo sijelo raka i dalje događa. Ministar je također naglasio da, nažalost, i u Hrvatskoj kao i u razvijenim državama sve češće obolijevaju osobe mlađe od 50, 40 pa i 30 godina, te da se, u slučaju pojave krvi u stolici ili bilo kakvih probavnih tegoba koje traju duže nego uobičajeno, takve osobe obrate liječniku obiteljske medicine.

Voditeljica Odjela za programe probira u odrasloj populaciji i nacionalni koordinator ovog programa, prof. dr. sc. Nataša Antoljak, upozorila je na epidemiološke pokazatelje (godišnje čak oko 3 000 osoba oboli i 2 000 osoba umre od raka debelog crijeva) temeljem kojih zaključujemo da građani još ne koriste dovoljno ovu uspješnu metodu sprečavanja raka debelog crijeva. Jednostavan kartični test, na koji se kod kuće iz tri uzastopne stolice nanese uzorak i pošalje u zavode za javno zdravstvo na očitanje, može spasiti život. Osobe čiji je nalaz testa pozitivan dobivaju poziv za kolonoskopiju. Ovom se pretragom ujedno provodi i liječenje, jer ako se prilikom pregleda nađe polip, moguće je i potrebno odmah ga ukloniti. Neke vrste polipa mogu, ako se ne uklone, nakon nekog vremena prijeći u rak debelog crijeva.

Gđa. Marija Banjad, predsjednica zagrebačke udruge osoba sa stomom Cro-Ilco, pozvala je građane da se odazovu na preventivne preglede, a osobe sa stomom da potraže savjet i pomoć u udruzi. Naglasila je da oboljeli dugo nemaju nikakve znakove bolesti, a kad se oni pojave, rak je često već u uznapredovaloj fazi.