Obilježen Dan plavog irisa 2019.

Povodom obilježavanja Dana plavog irisa udruga Cro-Ilco Zagreb, u suorganizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske lige za borbu protiv raka te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, održala se javnozdravstvena akcija 25. svibnja 2019. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba.

Akciju je poduprla i gastroenterološka sekcija studenata medicine sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta te polaznici Škole medicinskih sestara i tehničara. Ovaj se dan obilježava u cilju potpore udrugama osoba sa stomom obavještavanjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. Ujedno se obilježavanjem ovog dana želi svratiti pažnja građana na potrebu povećanja znanja o raku debelog crijeva te o mogućnosti prevencije ove bolesti. S obzirom na visoku pojavnost raka debelog crijeva u Hrvatskoj, od osobitog je značaja da se postigne visok odaziv na preventivni pregled, za što je važna podrška cijelog društva.

Tijekom akcije su zainteresirani dobili promotivne materijale uz dodatna objašnjenja o načinu provedbe pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, pregledu uzorka stolice na skrivenu krv u stolici te kolonoskopiji. Akcija je bila i medijski popraćena te su putem radija i televizije osobe u dobi od 50 do navršene 74 godine još jednom pozvane da se odazovu pozivu na probir.

Naglašeno je da, nažalost, kod nas kao i u drugim državama, obolijeva sve više osoba mlađih od 50 godina te da se one, u slučaju pojave krvi u stolici ili bilo kakvih probavnih tegoba koje traju duže nego uobičajeno, obrate liječniku obiteljske medicine.

Upozoreno je na epidemiološke pokazatelje, jer od raka debelog crijeva godišnje u Hrvatskoj oboli čak oko 3500 osoba, a oko 2000 umre, premda je veći dio tih smrti moguće izbjeći. Jednostavan kartični test, na koji se kod kuće iz tri uzastopne stolice nanese uzorak i pošalje u zavode za javno zdravstvo na očitanje, može spasiti život. Osobe kod kojih se testom dobije pozitivni rezultat dobiju poziv za kolonoskopiju, pa je ovo ujedno i terapijska metoda, jer se prilikom pregleda mogu ukloniti polipi. Gđa. Marija Banjad, predsjednica zagrebačke udruge osoba sa stomom Cro-Ilco, također je pozvala građane da se odazovu na preventivne preglede, te naglasila da osobe sa stomom mogu potražiti savjet i pomoć u udruzi.