Održana javnozdravstvena akcija “Pošalji uzorak, spriječi rak!”

U subotu 12. 3. 2022. godine u centru Zagreba održana je javnozdravstvena akcija “Pošalji uzorak, spriječi rak!” povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva i promocije Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Akciju je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom – Sekcijom za preventivnu aktivnost, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Studentskom sekcijom za gastroenterologiju i hepatologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Akcija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Okupljenim novinarima i zainteresiranoj javnosti obratili su se izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Neven Ljubičić, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Nataša Antoljak, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, Maja Cvetojević ispred Ministarstva zdravstva RH, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, prim. Melita Jelavić, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu te Marija Banjad, predsjednica CRO-ILCO-Zagreb. Izvijestili su da je u Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s više od 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini. Upozorili su na ozbiljnost takvih brojki, naglasivši kako je od izuzetne važnosti nastaviti dosadašnje napore u prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva. Istaknuli su da je u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019), samo oko 30 % osoba u dobi od 50 do 74 godine obavilo test u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva te su pozvali građane da se odazovu pozivu kada ga dobiju jer time čuvaju svoje zdravlje i život. Također, pozvali su sve dionike da se aktivno uključe u podizanje svijesti o važnosti sprječavanja i rane prevencije raka te su pozdravili odluku Hrvatskog sabora koji je ove godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

U sklopu akcije, građane se kroz razgovor upoznalo s pojedinostima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji se provodi od 2008. godine, te ih se potaklo na odaziv u isti kada dobiju poziv. Građani su imali prilike pitati sve što ih zanima, čime su mnogi strahovi, a kod ponekih i neopravdana stigma, uspješno odagnani. Educirani su o važnosti zdrave prehrane, izbjegavanja crvenog mesa i mesnih prerađevina, redovitoj tjelesnoj aktivnosti, prestanku pušenja te što manjoj konzumaciji alkohola kao učinkovitim oblicima primarne prevencije, a zatim i o programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva davanjem uzorka stolice na okultno krvarenje kao učinkovitom probiru kojim se postiže da se bolest u populaciji otkriva u ranijem stadiju čime se posljedično smanjuje smrtnost ili čak pred-zloćudnom obliku kada se može spriječiti.

.