U Zagrebu je 27. svibnja na Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom trgu obilježen Dan plavog irisa pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i udruga osoba sa stomom Cro-Ilco,   uz sudjelovanje djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te brojnih drugih sudionika. Dan plavog irisa obilježen je i diljem Hrvatske.

Ovaj se dan obilježava u cilju podupiranja udruge osoba sa stomom obavještavanjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. Ovim se obilježavanjem ujedno želi svratiti pozornost javnosti na potrebu širenja znanja o raku debelog crijeva te o mogućnostima prevencije ove bolesti.

S obzirom na visoku pojavnost raka debelog crijeva u Hrvatskoj, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preventivni pregled te je važna podrška cijelog društva da se to postigne.

Tijekom akcije su zainteresiranim posjetiteljima podijeljeni promotivni materijali i omotnice s testovima za golim okom nevidljivu krv u stolici, kakvu građani primaju u sklopu Nacionalnog preventivnog programa za rano otkrivanje raka kolona. Na izloženom modelu debelog crijeva okupljeni su mogli naučiti kako izgledaju polipi, druge patološke tvorbe, te rak debelog crijeva, a na modelu udruge Cro Ilco mogli su vidjeti kako izgleda stoma i doznati o problemima koje članovi ove udruge imaju tijekom liječenja.

Javnosti se obratio ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, koji je upozorio na značajan javnozdravstveni problem raka debelog crijeva i postojanje mogućnosti ranog otkrivanja i prevencije. Pozvao je sve da se odazovu pozivu koji poštom dobivaju osobe u dobi od 50. do 74. godine, jer zbog skromnog odaziva ljudi i dalje obolijevaju od ovog sijela raka. Ministar je također naglasio da, nažalost, i u Hrvatskoj kao i u drugim državama sve češće obolijevaju i osobe mlađe od 50, 40 pa i 30 godina, te da se oni, u slučaju pojave krvi u stolici ili bilo kakvih probavnih tegoba koje traju duže nego uobičajeno, obrate liječniku obiteljske medicine.

Predsjednik Povjerenstva za koordinaciju provedbe nacionalnog programa  ranog otkrivanja raka debelog crijeva Ministarstva zdravstva, prof. dr. sc. Neven Ljubičić, upozorio je na epidemiološke pokazatelje – godišnje čak oko 3000 osoba oboli, a oko 2000 osoba umre od raka debelog crijeva. Jednostavan kartični test, na koji se kod kuće iz tri uzastopne stolice nanese uzorak i pošalje u zavode za javno zdravstvo na očitanje, može spasiti život. Osobe čiji je nalaz testa pozitivan dobivaju poziv za kolonoskopiju, objasnio je, čime se ujedno provodi i terapija, jer ako se prilikom pregleda nađe polip, moguće ga je odmah ukloniti, dodavši daneke vrste polipa, ako se ne uklone, mogu prijeći u rak debelog crijeva.

Tijekom akcije prisutne je pozdravio i prof. dr. sc. Damir Eljuga u ime Hrvatske lige za borbu protiv raka, gradonačelnik Milan Bandić te dr. Dinka Nakić u ima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Gđa. Marija Banjad, predsjednica zagrebačke udruge osoba sa stomom Cro-Ilco, pozvala je građane da se odazovu na preventivne preglede, a osobe sa stomom da potraže savjet i pomoć u udruzi.