Obilježen Dan irisa 2018.

U Zagrebu je 26. svibnja na Trgu Petra Preradovića obilježen Dan plavog irisa u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i  udruga osoba sa stomom Cro-Ilco, uz sudjelovanje djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatske lige za borbu protiv raka te brojnih drugih sudionika, pod pokroviteljstvom  Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba.

Ovaj se dan obilježava u cilju potpore udrugama osoba sa stomom obavještavanjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. Ujedno se obilježavanjem ovog dana želi svratiti pažnja građana na potrebu povećanja znanja o raku debelog crijeva te o mogućnosti prevencije ove bolesti.

S obzirom na visoku pojavnost raka debelog crijeva u Hrvatskoj, od osobitog je značaja da se postigne visok odaziv na preventivni pregled, za što je važna podrška cijelog društva.

Tijekom akcije su zainteresirani dobili promotivne materijale uz dodatna objašnjenja o načinu provedbe pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, pregledu uzorka stolice na golim okom nevidljivu krv u stolici te kolonoskopiji. Članovi udruge Cro-Ilco, učenici škole za medicinske sestre i studenti iz udruge Cromsic su građanima pokazivali kako izgleda stoma te govorili o problemima koje imaju tijekom liječenja.

Akcija je bila i medijski popraćena te su putem radija i televizije osobe u dobi od 50 do navršene 74 godine još jednom pozvane da se odazovu pozivu na probir. Naglašeno je da, nažalost, kod nas kao i u drugim državama, obolijeva sve više osoba mlađih od 50 godina te da se one, u slučaju pojave krvi u stolici ili bilo kakvih probavnih tegoba koje traju duže nego uobičajeno[LP1] , obrate liječniku obiteljske medicine.

Upozoreno je na epidemiološke pokazatelje, jer od raka debelog crijeva godišnje u Hrvatskoj oboli čak oko 3000 osoba, a oko 2000 umre, premda je veći dio tih smrti moguće izbjeći. Jednostavan kartični test, na koji se kod kuće iz tri uzastopne stolice nanese uzorak i pošalje u zavode za javno zdravstvo na očitanje, može spasiti život. Osobe kod kojih se testom dobije pozitivni rezultat dobiju poziv za kolonoskopiju, pa je ovo ujedno i terapijska metoda, jer se prilikom pregleda mogu ukloniti polipi.

Gđa. Marija Banjad, predsjednica zagrebačke udruge osoba sa stomom Cro-Ilco, također je pozvala građane da se odazovu na preventivne preglede, te naglasila da osobe sa stomom mogu potražiti savjet i pomoć u udruzi.