Javnozdravstvena akcija povodom Dana plavog irisa

Povodom obilježavanja Dana plavog irisa – Dana osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva u subotu, 27. svibnja. 2023. na Cvjetnom trgu održana je javnozdravstvena akcija u organizaciji udruge Ilco Zagreb i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uz suorganizaciju Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe sa invaliditetom.

Javnozdravstvena akcija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba, a sudjelovali su i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Enterostomalni terapeuti, Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, Udruga medicinskih sestara i medicinskih tehničara zdravstvene njege u kući i Škola za medicinske sestre Vinogradska.

Okupljenim novinarima i zainteresiranoj javnosti obratili su se prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. zamjenica ravnatelja HZJZ-a; prim.dr.sc. Marija Bubaš, državna tajnica u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade i ministra zdravstva,; prim. Ivana Brkić Biloš, dr.med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo; Šani Samardžić dr. med u svojstvu izaslanika gradonačenika grada Zagreb i Gradskog ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe sa invaliditetom ; prof. dr. sc. Nataša Antoljak, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i Marija Banjad predsjednica udruge Ilco Zagreb.
Dan plavog irisa obilježava se s ciljem potpore osobama sa stomom među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. U udruzi Ilco osobe sa stomom mogu potražiti savjet i pomoć.

Tijekom akcije zainteresirani građani dobili su promotivne materijale Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva uz dodatna objašnjenja o načinu provedbe pregleda u okviru Programa. Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak s više od 3.396 novih slučajeva u 2020 godini, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.102 umrlih u 2021. godini. Češći je u osoba starije životne dobi, međutim petina novooboljelih je mlađa od 60 godina.

Rak debelog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina na crijevima – polipa koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor. Ako se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme velike su šanse za izlječenje, a ranim otkrivanjem i uklanjanjem polipa crijeva nastanak raka debelog i završnog crijeva može se spriječiti.