Javnozdravstvena akcija “Pošalji uzorak, spriječi rak!”

Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Promocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Pošalji uzorak, spriječi rak!

 

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom – Sekcijom za preventivnu aktivnost, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Studentskom sekcijom za gastroenterologiju i hepatologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, organizira javnozdravstvenu akciju koja će se održati 12. ožujka 2022. godine u Zagrebu, Bogovićeva ulica (raskrižje s Gajevom ulicom) u vremenu 10 – 14 h. Javnozdravstvena akcija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini. Cilj ove javnozdravstvene akcije je educirati stanovništvo o raku debelog crijeva kojeg je moguće ne samo rano otkriti nego i spriječiti. Ujedno se želi podići svijest o organiziranim preventivnim pregledima koji se provode još od 2008. godine u okviru Nacionalnog  programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U Program se pozivaju svi građani  u dobi od 50. do navršene 74. godine.

Javnozdravstvena akcija održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama.

Pozivamo Vas da se pridružite i doprinesete daljnjem jačanju aktivnosti na području prevencije, ranog otkrivanja i liječenja raka debelog crijeva.

 

Zagreb, Bogovićeva-Gajeva

12.3.2022. od 10.00 do 14.00 sati