„KOŽA PAMTI SVE“ – zaštitite je!

Dolaskom ljeta i toplijih dana potrebno je napomenuti koliko je važno čuvati i brinuti se o našem najvećem organu – koži.

Studenti Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) osmislili su i pokrenuli Javnozdravstvenu intervenciju „KOŽA PAMTI SVE“, projekt prevencije melanoma. Budući da naša koža uistinu pamti sve – svako naše neoprezno i prekomjerno izlaganje suncu te svaku opeklinu, cilj ovog projekta naučiti je što veći broj ljudi kako izvršiti samopregled madeža i kako se pravilno zaštititi od sunca.

MELANOM KAO JAVNOZDRAVSTVENI PROBLEM

Melanom je zloćudni tumor melanocita – stanica koje stvaraju melanin (crni pigment). Zbog velike sklonosti ranom metastaziranju ubraja se među najagresivnije tumore kože. Ipak, dobra je vijest da se jednostavno može otkriti na vrijeme te efikasno liječiti.

U 2018. godini u Hrvatskoj zabilježen je 501 novodijagnosticirani slučaj malignog melanoma u muškaraca i 425 slučajeva u žena. Zabrinjavajući je trend rasta novih slučajeva bolesti. U razdoblju od 2001. do 2018. godine u Hrvatskoj incidencija melanoma prosječno je rasla 3,5 % godišnje, odnosno 2,7% godišnje kod žena te 4,2% kod muškaraca. Sličan trend rasta incidencije zabilježen je i u ostalim europskim zemljama.

Boja kože, svijetla put i izloženost ultraljubičastom zračenju te česte opekline od sunca u mladosti rizični su faktori za razvoj melanoma. Ovdje spadaju i neka druga stanja kao veliki urođeni madeži ili sindrom displastičnih madeža. Razlozi za povećanje incidencije su višestruki, a najbitniji čimbenik je prekomjerno izlaganje kože djelovanju sunčevog zračenja. Svjesnost o melanomu te redovni (samo)pregled kože vrlo su važni budući da su što ranija dijagnoza i rani početak liječenja presudni za prognozu bolesti.

SAMOPREGLED MADEŽA

Jedno od najpopularnijih (i najjednostavnijih) pravila za detekciju i praćenje sumnjivih madeža je ABCDE pravilo.

A (asymmetry) – asimetričan, nepravilni oblik

B (border) – nejednoliki, isprekidani i nejasno definirani rubovi

C (color) – nejednolika obojenost

D (diameter) – promjer madeža (ne bi trebao biti veći od 6 mm)

E (evolution) – promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti

Prilikom samopregleda madeža ne smijete zanemariti niti jedan dio tijela. Posebnu pažnju obratite na manje vidljiva područja poput vlasišta, područja između prstiju, čitave stražnje strane tijela te intimnih područja. Jednom mjesečno, uz pomoć ogledala prema ABCDE pravilu pregledajte svoju kožu.

Ako primijetite sumnjivi madež ili njegovu nedavnu promjenu, ne odgađajte liječnički pregled.

ZAŠTITA OD SUNCA

Pravilna i pravovremena zaštita od sunca najučinkovitija je metoda prevencije melanoma i očuvanja zdravlja kože općenito. Pročitajte što je sve važno imati na umu, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci:

Više materijala o samopregledu madeža, pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji melanoma možete pronaći ovdje.

Ne zaboravite riješiti i nagradni kviz u kojem možete osvojiti vrijedne nagrade!

 

Partneri projekta su Referentni centar Ministarstva zdravstva za melanom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska liga protiv raka, Udruženje europskih liga protiv raka, Udruga “Zdravi pod suncem”, Gradski ured za zdravstvo Zagreba i Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.