Međunarodni dan multiplog mijeloma – 31. ožujka 2022.

Multipli mijelom je rak koji nastaje u vrsti bijelih krvnih stanica koje se zovu plazma stanice. Zdrave plazma stanice pomažu nam u borbi protiv infekcija stvaranjem antitijela koje prepoznaju i napadaju vanjske uzročnike. U multiplom mijelomu, promijenjene plazma stanice se nekontrolirano umnažaju u koštanoj srži i potiskuju zdrave krvne stanice. Također, umjesto potrebnih antitijela stvaraju nefunkcionalne proteine koji dodatno mogu stvarati komplikacije.

Promijenjene plazma stanice mogu stvarati vidljive mase u koštanoj srži ili mekom tkivu; ako se radi o samo jednoj takvoj promjeni zovemo ju plazmacitomom, ako ih je više radi se o multiplom mijelomu.

Na početku, bolest često nema simptome; kako napreduje mogu se pojaviti bolovi u kostima, anemija i oštećenje bubrega. Godišnje u svijetu obolijeva oko 180000 osoba i umire njih oko 120000; u Hrvatskoj je prema zadnjim podacima bilo 330 novih slučajeva u 2019. godini i 191 umrlih osoba u 2020. godini.

Posljednjeg četvrtka u ožujku obilježava se Međunarodni dan multiplog mijeloma, opake bolesti običnih simptoma od koje u Hrvatskoj gotovo svakoga dana oboli nova osoba. Ovogodišnji fokus je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze multiplog mijeloma te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja – od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca.

Preuzmite korisnu infografiku RAKK – Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, nastao u suradnji Hrvatskog društva za hematologiju, Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KROHEM), Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) te Udruge za podršku oboljelima MijelomCRO.