Održana javnozdravstvena akcija Lov na Tihog ubojicu u općini Majur

U petak i subotu 1. i 2. travnja 2022. godine predstavnici Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti te Službe za javno zdravstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sudjelovali su u provedbi javnozdravstvene akcije Lov na Tihog ubojicu u općini Majur u Sisačko-moslavačkoj županiji. Akcija je dio istoimenog projekta, u organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju, koji se provodi s ciljem poboljšanja primarne prevencije podizanjem svijesti, provođenjem javnozdravstvenih akcija i organiziranjem edukacije opće populacije i bolesnika.

Budući da je hipertenzija vodeći čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje su u Hrvatskoj najčešći uzrok smrtnosti, od izrazitog je značaja educirati stanovništvo i podizati društvenu svijest o ovom tihom ubojici. Naime, gotovo 50 % osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola od onih koji znaju za svoj povišeni krvni tlak ne uzimaju potrebne lijekove i ne mijenjaju štetne životne navike, što znači da 75 % populacije s povišenim krvnim tlakom ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt.

S obzirom na to da je hipertenzija povezana s izbježivim rizičnim čimbenicima i s obzirom na to da postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje, potrebno je kontinuirano provoditi edukaciju stanovništva, a projekti poput ovog jedan su od najučinkovitijih načina upravo zbog svoje neposrednosti. Kroz dva dana provedena u malenom naselju Majur u istoimenoj općini, tamošnje stanovništvo educirano je o važnosti primarne prevencije te je proveden niz mjerenja i malih sistematskih pregleda kako bi im bila pružena potrebna i prikladna liječnička skrb. Naime, stanovnici ove općine za običan pregled trebaju putovati nekoliko kilometara do najbliže ordinacije, stoga su ovom akcijom zdravstveni djelatnici došli k njima. Stručni tim takozvanih lovaca sastojao se od liječnika, medicinskih sestara, magistara farmacije, mlađih lovaca učenika srednjih škola za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu i Viktorovac u Sisku te studenata medicine triju sveučilišta, u Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Srednjoškolci i studenti su educirali stanovnike prilikom ispunjavanja kviza ‘’7 demona hipertenzije’’ i prikupljanjem podataka o životnim navikama sudionika korištenjem EH-UH 2 ankete. Nakon završenog anketiranja, stanovnicima koji su se odazvali akciji bili su omogućeni pregledi stručnog tima liječnika, medicinskih sestara i studenata, među ostalim i analiza krvne slike i 24-satnog urina, mjerenja na metaboličkoj vagi, mjerenja krvnog i centralnog tlaka, procjena krutosti krvnih žila, snimanje EKG-a i UZV-a štitnjače. U sklopu akcije svi koji su željeli, mogli su se cijepiti protiv bolesti COVID-19. Ukupno je pregledano 150 osoba. Nakon obavljenih pretraga, liječnici su bolesnicima davali upute kako očuvati zdravlje, kako pravilno započeti ili nastaviti liječenje te kako započeti prevenciju protiv Tihog ubojice – arterijske hipertenzije. Održana je i „Radionica svjesnog življenja“ na kojoj su stanovnici učili kako uvidjeti razinu svjesnosti tijekom dnevnih aktivnosti i povezati se sa sadašnjim trenutkom te kako ne biti preokupiran budućnošću ili prošlošću, u svrhu unaprjeđenja zdravlja.

Zahvalnost i pozitivni komentari stanovnika općine Majur najbolja su motivacija za nastavak akcija poput ove, a kako su dva dana akcije izgledala, možete vidjeti u galeriji fotografija u nastavku.