Predstavljen Europski plan za borbu protiv raka

Europska komisija je jučer, 3. veljače, dan uoči Svjetskog dana borbe protiv raka, predstavila Europski plan za borbu protiv raka (engl. Europe’s Beating Cancer Plan), ključni zdravstveni prioritet Europske unije (EU) i važan dokument u izgradnji snažne europske zdravstvene unije.

Cilj Europskog plana za borbu protiv raka je riješiti problem raka na svim razinama. Tako je Plan strukturiran oko četiri ključna područja djelovanja kojima EU može najviše pridonijeti:

1.       Prevencija

Oko 40% slučajeva raka može se spriječiti učinkovitim strategijama prevencije. Mjere prevencije odnose na najvažnije čimbenike rizika kao što su duhan (s ciljem da se do 2040. konzumacija duhana smanji na manje od 5 % stanovništva), štetna konzumacija alkohola, onečišćenje okoliša i opasne tvari. Usto, kampanjom HealthyLifestyle4All promicat će se zdrava prehrana i tjelesna aktivnost. Kad je riječ o sprečavanju raka uzrokovanog infekcijama, cilj plana borbe protiv raka jest do 2030. cijepiti barem 90 % ciljne populacije djevojčica i znatno povećati broj cijepljenih dječaka u Uniji.

2.       Rano otkrivanje

Rano otkrivanje raka putem programa probira spašava živote, ali zabrinjavaju nejednakosti u dostupnosti preventivnih pregleda. Tako je vodeća intervencija Europskog plana za borbu protiv raka poboljšanje dostupnosti i kvalitete ranog otkrivanja i dijagnostike pružanjem potpore državama članicama kako bi se obuhvatilo 90% ciljane populacije za probir raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva do 2025. godine.

3.       Dijagnosticiranje i liječenje

Visokokvalitetna skrb, dijagnosticiranje i liječenje, kao i jednak pristup lijekovima temeljno je pravo svakog građanina EU, bez obzira na to gdje živi. Ipak, postoje velike razlike u stopama preživljenja. Stoga Europski plan za borbu protiv raka predviđa EU platformu za poboljšanje pristupa lijekovima protiv raka, kao i potporu zdravstvenim i ostalim djelatnicima koji se bave rakom kroz inter-specijalistički program obuke. Usto, novom inicijativom „dijagnosticiranje i liječenje raka za sve”, koja će se pokrenuti do kraja 2021., poboljšat će se pristup inovativnoj dijagnostici i liječenju raka, a europska „inicijativa za razumijevanje raka” (UNCAN.eu), pomoći će i u identificiranju osoba kod kojih postoji visok rizik od razvoja uobičajenih vrsta raka.

4.       Kvaliteta života oboljelih od raka i preživjelih

U Europi ima preko 12 milijuna osoba koje su preživjele zloćudnu dijagnozu. To zahtijeva adekvatnu naknadnu skrb, pristup socijalnoj zaštiti te jednak pristup različitim uslugama, uključujući financijske usluge i osiguranje.

Sljedećih nekoliko godina fokus će biti na istraživanju i inovacijama, iskorištavanju potencijala koje digitalizacija i nove tehnologije nude te na mobilizaciji financijskih instrumenata za potporu državama članicama.

Povodom predstavljanja Europskog plana za borbu protiv raka, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Naš je cilj zaštititi zdravlje svih europskih građana. Tijekom pandemije koronavirusa postalo je očito da su EU potrebni snažnija koordinacija, otporniji zdravstveni sustavi i bolja priprema za buduće krize. Mijenjamo način na koji se suočavamo s prekograničnim prijetnjama zdravlju. Danas započinjemo s izgradnjom europske zdravstvene unije kako bismo u krizi građanima omogućili visokokvalitetnu skrb te Uniji i državama članicama osigurali sve što im je potrebno za sprečavanje zdravstvenih kriza koje utječu na cijelu Europu i upravljanje njima.“

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas izjavio je: „Danas poduzimamo velik, važan korak prema uspostavi istinske europske zdravstvene unije. Jačamo zajedničke kapacitete za upravljanje kriznim situacijama kako bismo se pripremili za ozbiljne prekogranične prijetnje zdravlju i odgovorili na njih. Agencije EU-a moraju dobiti opsežnije mandate kako bi bolje štitile naše građane. U borbi protiv pandemije bolesti COVID-19 i budućih zdravstvenih kriza neophodan je veći stupanj koordinacije i učinkovitiji alati na razini EU-a.“

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: „Europski građani danas su više no ikad prije zabrinuti za svoje zdravlje. U kriznim vremenima građani s pravom očekuju od EU-a da preuzme aktivniju ulogu. Danas jačamo temelje sigurnijeg, spremnijeg i otpornijeg EU-a u području zdravlja. Bit će to velika promjena u našem zajedničkom kapacitetu za odgovor na krizne situacije. Poanta europske zdravstvene unije jest zajednički se, kao Unija, pripremiti za prijetnje zdravlju i suočiti se s njima. Moramo to učiniti kako bismo ispunili očekivanja naših građana.“

Više informacija:

Europski plan za borbu protiv raka

Web

Pitanja i odgovori

Informativna brošura

Objava za medije (na hrvatskom jeziku)