Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Danas, 15. rujna, obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o limfomima. Limfomi su zloćudne bolesti čije tumorske stanice potječu iz limfatičnog sustava. To je bolest srodna leukemiji, a također nastaje zloćudnom promjenom limfocita, i njihovim nekontroliranim množenjem.

Limfom se može razvijati polako (indolentno) ili može biti agresivan. Prema vrsti tumorskih stanica možemo ih podijeliti u dvije glavne (i vrlo različite) podskupine, Hodgkinov (HL) i ne-Hodgkinov limfom (NHL) (iako se u nekim klasifikacijama ovdje ubrajaju i multipli mijelom i imunoproliferativne bolesti). Postoji preko 50 različitih tipova limfoma, od kojih je gotovo 90% iz skupine NHL.

Vrste limfoma

Hodgkinov limfom (HL) uglavnom zahvaća limfne žlijezde. U početku se razvija sporo i uglavnom dobro odgovara na terapiju. Prvi simptom obično je povećanje limfnih žlijezda, često vrata. Najčešće se javlja kod mlađih odraslih osoba. Liječenje se može sastojati od operacije, zračenja ili kemoterapije.

Ne-Hodgkinov (NHL) limfom podrazumijeva zloćudnu promjenu limfnih stanica koje su emigrirale izvan koštane srži i nalaze se u limfnom tkivu, odnosno ili u limfnim žlijezdama ili u bilo kojem mekom tkivu tijela. Uglavnom se javljaju kod mladih odraslih osoba, ali rizik nastanka NHL raste s dobi. Razlikujemo tri vrste non-Hodgkin limfoma:

1. Niski stupanj (Low grade)

U slučaju da se ovaj limfom nije jako proširio, može se izliječiti operacijom ili lokalnim zračenjem. Ipak, često se ovaj limfom primijeti, odnosno dijagnosticira tek kad je već široko rasprostranjen. Pacijenti s niskim stupnjem limfoma možda godinama neće trebati liječenje i još će dugo živjeti, a danas postoje i suvremeni načini liječenja koji mogu produljiti život.

2. Srednji stupanj (Intermediate grade)

Limfom srednjeg stupnja razvija se brže od onog niskog. Lokalizirani limfomi srednjeg stupnja mogu se izliječiti zračenjem, a ako su i široko rasprostranjeni mogu se izliječiti kombinacijom kemoterapije i presađivanjem matičnih stanica.

3. Visoki stupanj (High grade)

Ovaj se limfom ponaša kao akutna leukemija i liječi se na sličan način. Prognoza za ovu vrstu limfoma će ovisiti o tome do koje mjere je bolest uznapredovala do vremena kad je primijećena. Kod slučajeva kada je limfom visokog stupnja dijagnosticiran u fazi u kojoj nije agresivan uglavnom će biti dovoljna samo kemoterapija, dok će u uznapredovaloj fazi vjerojatno biti potrebno dodatno presađivanje matičnih stanica.

Simptomi

S obzirom na to da limfomi nastaju u limfnim čvorovima, jedan on glavnih simptoma je njihovo povećanje. Osim toga, karakteristični su i simptomi poput temperature i to više od 38°C bez poznatog uzroka, noćno znojenje, gubitak na tjelesnoj težini, malaksalost, kašalj i bol u prsištu te svrbež kože.

Liječenje

Za uspješno liječenje od limfoma nužno je dijagnosticirati točan tip bolesti i odrediti stadij (I do IV). Pri odabiru vrste liječenja, specijalist hematolog u obzir uzima već navedeni tip i stadij bolesti te dob i opće stanje oboljele osobe. Kao što je već spomenuto, najčešće liječenje podrazumijeva kemoterapiju i presađivanje matičnih stanica, no svoje mjesto ponekad imaju i imunoterapija, zračenje i, vrlo rijetko, kirurško liječenje.

Rizični čimbenici

Iako uzrok nastanka limfoma još nije poznat, istaknuti su rizični čimbenici koji uključuju oslabljeni imunološki sustav (zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), infekcije virusima poput HIV-a i EBV-a te izloženost pesticidima i srodnim onečišćenjima.

Epidemiološki podaci

Prema procjenama Europske komisije za 2020. godinu, u Hrvatskoj će biti 97 novih slučajeva HL i 577 novih slučajeva NHL; uz 17 smrti od HL i 321 smrt od NHL. Za razliku od drugih zloćudnih bolesti poput raka pluća i raka debelog crijeva gdje smo u samom vrhu po smrtnosti, po epidemiološkim pokazateljima vezanim uz limfome smo u rangu prosjeka Europske unije ili ispod njega.

Izvori:

https://www.hull.hr/?page_id=11

https://www.cancer.org/cancer/non-hodgkin-lymphoma/treating.html

https://ecis.jrc.ec.europa.eu/index.php

https://www.iarc.fr/featured-news/new-world-cancer-report/