Cijepljenje protiv bolesti COVID-19: organizacija i primjena

Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19, koju provodi Europska komisija i cjepivo će biti dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Europske unije. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju. Do sada su ugovori s četiri proizvođača već zaključeni. Prema tim ugovorima očekujemo ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine. S obzirom na to da se sva (osim jednog) cjepiva primjenjuju u dvije doze s različitim razmacima, do sada ugovorena količina je dostatna za cijepljenje 2.800.000 stanovnika Republike Hrvatske.

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja. Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite. Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Pfizerovo cjepivo (mRNA cjepivo)  će prvo biti u Hrvatsku isporučivano u tjednim isporukama, počevši 26. prosinca 2020. Prva isporuka od 9 750 doza cjepiva (10 kutija) očekuje se 26. prosinca i početak cijepljenja 27. prosinca, a zatim su predviđene tjedne isporuke cjepiva prema planu isporuke koji je dostavio proizvođač. Djelotvornost tog cjepiva, ispitivana na oko 40 000 dobrovoljaca u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, procijenjena je na oko 95 %. Cjepivo je registrirano za primjenu kod osoba starijih od 16 godina.

Prvo će se cijepiti zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, a sa slijedećim dozama koje će stizati, počet će se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te sve osobe s kroničnim bolestima (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove.

Kontraindikacije za cijepljenje su akutna bolest i preosjetljivost na sastojke cjepiva. Trudnoća se ne smatra kontraindikacijom za cijepljenje, već dolazi u obzir ako potencijalna korist nadmašuje potencijalni rizik od cijepljenja, tj. dolazi u obzir ako trudnica ima čimbenike koji ju svrstavaju u vulnerabilnu skupinu za teške oblike bolesti COVID-19. Ženama fertilne dobi više se NE savjetuje odgoda začeća do dva mjeseca nakon primjene druge doze. Preboljenje bolesti COVID-19 nije kontraindikacija za cijepljenje i osoba se može cijepiti čim ozdravi. S imunološkog aspekta bolji je imunološki odgovor ako se cjepivo primijeni četiri tjedna nakon početka bolesti, nego ako se primijeni ranije. Nema potrebe osobe niti testirati serološki niti raditi bris prije cijepljenja.

Osobe koje su u karanteni/samoizolaciji kao bliski kontakti oboljelih mogu se cijepiti ako nemaju simptome bolesti, ali nije preporučljivo pozivati ih na cijepljenje radi izbjegavanja stvaranja bliskih kontakata, da ne bi nekoga zarazile. U organiziranom smještaju, npr. u domovima za starije i nemoćne osobe, gdje cjepitelji dolaze sa zaštitnom opremom u sobu osobe koja je u karanteni, može ih se cijepiti.

 

Više informacija o cijepljenju protiv COVID-19, vrstama i količinama nabavljenih doza cjepiva, organizaciji cijepljenja, smjernicama za određivanje prioriteta za cijepljenje, informacijama o čuvanju, pripremi i primjeni cjepiva, sastojcima cjepiva, sažetak opisa svojstava lijeka uključujući indikacije, kontraindikacije, sastav lijeka i druge informacije vezano uz cjepiva protiv COVID-19  možete pročitati na sljedećim poveznicama:

Uputa/priprema za cijepljenje protiv COVID-19

Cijepljenje protiv COVID-19 – kratak pregled situacije

Comirnaty_sazetak-opisa-svojstava-lijeka-i-uputa-o-lijeku

Cjepivo_Moderna_sazetak-opisa-svojstava-lijeka-i-uputa-o-lijeku

Preporuka o cijepljenju protiv COVID-19 nakon preboljenja bolesti

Edukativno informativna kampanja “Misli na druge – cijepi se!”

Što kliničar treba znati o cijepljenju protiv COVID-19

O informacijama o cjepivima Comirnaty i COVID-19 Vaccine Moderna (usporedni tekstovi, informacije Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode – HALMED)