Sjednica Saborskog odbora za zdravstvo posvećena temi cijepljenja

Na 11. Sjednici Saborskog odbora za zdravstvo posvećenoj temi cijepljenja povodom recentnih medijskih napisa o cijepljenju, održanoj 8. ožujka 2017. godine stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prikazali su epidemiološke aspekte cijepljenja i stav medicinske struke o cijepljenju.

Dok se nekim cijepljenjima štiti samo cijepljena osoba, kao primjerice cijepljenjem protiv tetanusa, nekim se cijepljenjima može spriječiti cirkulacija bolesti u stanovništvu, čime se štite i necijepljene osobe, primjerice cijepljenjem protiv dječje paralize ili ospica.

Sustavnim cijepljenjem djece širom svijeta i u Hrvatskoj spriječene su brojne smrti, hospitalizacije i trajne invalidnosti. Velike boginje su iskorijenjene, a bliži se i globalna eradikacija dječje paralize, dok su bolesti poput neonatalnog tetanusa, tuberkuloznog meningitisa, ospica i rubele praktički eliminirane.

Relevantna medicinska struka širom svijeta i u Hrvatskoj složna je u tome da:

  • je cijepljenje jedna od najučinkovitijih medicinskih mjera
  • korist od cijepljenja uvelike nadmašuje rizik od primjene cjepiva
  • se cijepljenjem snizila učestalost zaraznih bolesti i smrtnost od zaraznih bolesti

Nažalost, među stanovništvom su prisutne i dezinformacije o cijepljenju koje izazivaju neopravdanu podozrivost i strah od cijepljenja i zbog kojih određeni postotak stanovništva nije u mogućnosti procijeniti kome vjerovati.

U Hrvatskoj je cijepljenje prema Kalendaru cijepljenja obvezno za svu djecu koja nemaju medicinske kontraindikacije za cijepljenje. Prije tri godine je pokrenuta inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je Ustavni sud odbacio jer u Zakonu nije našao elemenata koji bi bili u suprotnosti s Ustavom.

Posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj su cijepni obuhvati za sva cjepiva iz Programa cijepljenja postupno rasli i dosegnuli više od 95 % za sva cijepljenja iz Programa, no nakon 2010. godine dolazi do blagog pada procijepljenosti, što se vidi na grafičkim prikazima u nastavku.

Sigurnost cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj nije upitna s obzirom na stroge kriterije za registraciju cjepiva i na to da svaku seriju cjepiva prije puštanja u promet kontrolira neovisno nacionalno regulatorno tijelo, u Hrvatskoj HALMED.