Svjetski dan dječje paralize

Svjetski polio dan se obilježava 24. listopada svake godine u želji da se skrene pažnja na ovu iznimno opasnu bolest te nanovo naglasi da se i dalje ispunjavaju uvjeti za održivost proglašenja Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije slobodnom od poliomijelitisa, tj. dječje paralize.

Prošlo je više godina od posljednjeg slučaja dječje paralize u Europskoj regiji, koju sačinjava 51 država s približno 900 milijuna ljudi (regija uključuje države Europe i sve države nastale iz bivšeg Sovjetskog saveza).

Tada su tijekom pripreme proglašavanja deklaracije zemalja bez poliomijelitisa sve države članice prikupile dokaze da su iskorijenile virus poliomijelitisa na svom području i da je zdravstveni sustav u stanju pravovremeno otkriti eventualni unos virusa iz endemskih krajeva te spriječiti širenje virusa među pučanstvom.

Time je postignut veliki korak ka globalnoj eradikaciji dječje paralize, koja će, nakon eradikacije velikih boginja 1980. godine, biti druga bolest koja je cijepljenjem iskorijenjena. Američka regija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je eliminirala dječju paralizu 1994. godine, Zapadnopacifička regija 2000. godine, Europska regija SZO-a 2002., Jugoistočnoazijska regija SZO 2014. godine te do globalne eradikacije još predstoji iskorijeniti poliomijelitis u Afričkoj i Istočnomediteranskoj regiji SZO-a.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv dječje paralize uvedeno 1961. godine. Tijekom 1961. i 1962. godine je provedena masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti. S obzirom na ovakav način uvođenja cijepljenja, došlo je do upadljivog pada morbiditeta pa je poliomijelitis postao rijetka bolest, a 1989. godine je zabilježen zadnji slučaj poliomijelitisa u Hrvatskoj.

SZO ima posebnu internet stranicu posvećenu eradikaciji polija, na kojoj možete naći dodatne informacije o bolesti i eradikaciji: http://polioeradication.org/

cijepljenje dječja paraliza
Autor: Haneen Adwan

Još se tijekom spomenute svečanosti u trenutku proglašenja eradikacije u Europi najviše riječi zahvale uputilo cijepiteljima, onima koji u okviru rutinskog programa cijepljenja cijepe djecu te posebno onima koji su uložili dodatni napor da cijepe djecu koja imaju slabiji pristup zdravstvenom sustavu, što podrazumijeva cijepljenje svugdje gdje je to moguće pa i u zabačenim naseljima.

 

 

Stoga je ovaj dan i povod za zahvaliti svim cijepiteljima u Hrvatskoj koji su unazad više od 50 godina doprinijeli ovom velikom uspjehu.

Dakako, proglašenjem eradikacije ne prestaje naš posao:

  • Neophodno je održavati visoki cijepni obuhvat na nacionalnoj razini.
  • Kontinuirano se mora pratiti kretanje enterovirusa među stanovništvom pretragom stolica na enteroviruse, prvenstveno kod djece, te pretraživanjem otpadnih voda na enteroviruse.
  • Svaki slučaj akutne mlohave kljenuti kod djece se obvezno prijavljuje uz provođenje epidemiološke ankete i virološke obrade
  • Provodi se strogi nadzor nad poliovirusima pohranjenima u laboratoriju.
  • U slučaju eventualnog unosa “divljeg” poliovirusa iz endemskih krajeva se provode adekvatne javnozdravstvene mjere, koje se prvenstveno odnose na aktivno praćenje i traženje oboljelih, zatim poliovirusa među bližim i daljim kontaktima, a prema procjeni u obzir dolazi i dodatno cijepljenje.