Gluhosljepoća i taktilno-mirisna izložba “Zajedno”

Plakat TMIGluhosljepoća je specifično i jedinstveno dvostruko senzoričko oštećenje sluha i vida u različitim mogućim kombinacijama intenziteta i to: nagluhost i slabovidnost, gluhoća i slabovidnost, sljepoća i nagluhost te praktična gluhosljepoća. Gluhoslijepom se osobom može smatrati i ona osoba koja uz postojeću gluhoću / nagluhost ima prognozu progresivnog oštećenja vida ili kad uz postojeću sljepoću / slabovidnost ima prognozu progresivnog oštećenja sluha. Gluhosljepoća je stanje koje za posljedicu ima teže poteškoće ili ograničenja u prirodnom razvoju i funkcioniranju ljudskog bića. Gluhosljepoća, koja može nastati zbog različitih uzroka, može biti urođena ili stečena. Teže poteškoće ili ograničenja koje rezultiraju kao posljedica gluhosljepoće manifestiraju se u svakodnevnom životu u zajednici: komunikaciji, pristupu informacijama općenito, kretanju, učenju, školovanju, radnom osposobljavanju, osmišljavanju slobodnog vremena i društvenom životu.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i umjetnici uključeni u likovne radionice Pučkog otvorenog učilišta “Klub 17” otvorili su u utorak 6. rujna 2016. u 12.00 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19 inovativnu izložbu taktilno-mirisnih slika. Na otvaranju su sudjelovale i djelatnice Hrvatskog registra osoba s invaliditetom iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cilj je ove izložbe približavanje slikarstva osobama s invaliditetom kako bi radost stvaranja, pozitivnog razmišljanja, tolerancije i empatije u umjetničkom kontekstu približili svima. Pri izradi taktilnih slika korišteni su materijali poput gumba, listova, školjaka, spužvi, kartona i dr., a debeli namazi boja, kao i neujednačene površine slika koje se mogu pomirisati i dotaknuti, pružaju potpuni doživljaj posjetiteljima.

lzložba će biti postavljena do 10. rujna 2016. godine, a radno vrijeme Arheološkog muzeja je: utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10-18 sati, a četvrtkom od 10:00 – 20:00 sati.

Posjetite izložbu i bez ustručavanja opipajte izloške osmišljene s ciljem kako bi se osobama s gluhosljepoćom približila čudesnost umjetničkog rada!

Izvor: http://www.dodir.hr/ dodir