Otvoren je Centar za promicanje mentalnog zdravlja

U sklopu Centra „Živjeti zdravo“, u petak, 10. listopada 2014. godine, na Svjetski dan mentalnog zdravlja, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo otvoren je Centar za promicanje mentalnog zdravlja.

Podršku otvorenju Centra svojom je prisutnošću dala potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, gđa. Milanka Opačić, koja je i službeno otvorila Centar. Otvorenju Centra prisustvovali su i uvaženi predstavnici ministarstava, pomoćnica ministra zdravlja dr. Dijana Cimera i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta g. Staša Skenžić, pravobraniteljica za djecu, doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, g. Vinko Filipović te voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, dr. sc. Antoinette Kaić Rak.

Uz pozdravni govor dr. sc. Sanje Musić Milanović, voditeljice Službe za promicanje zdravlja, i predavanje ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Tamare Poljičanin o situacijskoj analizi mentalnih poremećaja u Republici Hrvatskoj, dr. sc. Iva Pejnović Franelić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti i psihologinja dr. sc. Ljiljana Muslić pobliže su objasnile suvremeno određenje promicanja mentalnog zdravlja, važnost ulaganja u pozitivne čimbenike mentalnog zdravlja te sam koncept rada Centra.

Ciljevi Centra za promicanje mentalnog zdravlja su bolje razumijevanje pozitivnog mentalnog zdravlja, zdravstveno obrazovanje i davanje informacija, motiviranje na ulaganje u mentalno zdravlje i osobni razvoj, motiviranje i podrška osobama u traženju stručne pomoći, razvoj psihoedukativnih aktivnosti prema potrebama zajednice, razvoj mreže potpore osobama koje su bile izložene izrazito stresnim i/ili traumatičnim iskustvima te umrežavanje dionika društva koji razvijaju i provode aktivnosti na području promicanja mentalnog zdravlja.

U sklopu Centra radit će Savjetovalište za promicanje mentalnog zdravlja, srijedom od 11.00 do 15.00 sati na adresi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, Zagreb, tel.: 01 4863 357; email: zivjeti.zdravo@hzjz.hr.

U Savjetovalištu će građani moći dobiti uslugu psihoedukacije, kratke savjetodavne intervencije, procjenu rizika, izradu plana upućivanja na daljnji tretman te mogućnost uključivanja u grupe podrške. Korisnici Savjetovališta će ostati anonimni, a sve su usluge besplatne.

Zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom dali podršku otvorenju Centra, a posebno Gradu Rabu i OŠ Matije Gupca na doprinosu u programu otvorenja Centra.