Uoči Svjetskog dana hrane, obilježili smo treći nacionalni Tjedan školskog doručka!

Uoči Svjetskog dana hrane Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, u razdoblju od 10. do 14. listopada, obilježio je treći nacionalni Tjedan školskog doručka.

I ove godine u osnovnim školama diljem Hrvatske od 10. do 14. listopada, pod sloganom “3,2,1… Kreni!” obilježili smo Tjedan školskog doručka. Obilježavanju su se priključile mnogobrojne škole diljem Hrvatske uz podršku osnivača, županijskih zavoda za javno zdravstva,  udruga, poznatih chefova, roditelja i mnogih drugih.

Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Povodom toga se od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, obilježava nacionalni Tjedan školskog doručka.

Nije slučajnost da se Tjedan školskog doručka veže upravo uz datum obilježavanja Svjetskog dana hrane, 16. listopada. Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrana „Leave no one behind“ podsjeća nas na važnost dostupnosti pravilne prehrane za sve.

Kroz Tjedan školskog doručka imali smo prilike vidjeti ne samo razne kreativne pristupe proslavi Tjedna školskog doručka, već i različita tradicionalna, regionalna jela i različite lokalne sastojke. Iako baš u toj različitosti leži bogatstvo hrvatske prehrane, mogli smo nažalost primijetiti i različitost u mogućnostima i uvjetima za organizaciju školske prehrane koja rezultira nejednakom pristupom. Široka prihvaćenost inicijative Tjedna školskog doručka pokazuje da osnivači škola, školski djelatnici, zdravstveni djelatnici, roditelji i učenici prepoznaju važnost školske prehrane i da su spremni na suradnju kako bi se ona unaprijedila. Jedino uz ovakvu multisektorsku suradnju i participaciju učenika, roditelja i svih relevantnih dionika možemo ostvariti dugoročni cilj, a to je unaprjeđenje i poboljšanje prehrane u školama te usvajanje pravilnih prehrambenih navika kod djece i mladih, odnosno od rane životne dobi.

Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUŠkoli, nalaze se dodatne ideje za škole i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji koji žele pronaći ideje za doručke te sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale.

Proslavi Tjedna školskog doručka pridružile su se mnogobrojne osnovne škole, a cijeli projekt pratite na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo – Facebooku i Instagramu.