DIIZOCIJANATI – edukacija

Diizocijanati su tvari široko rasprostranjene u proizvodnji poliuretanskih pjena, brtvila i premaza koji se pojavljuju u industrijama poput građevinske, autoindustrije,  industriji proizvodnje uređaja za ugostiteljstvo i dr.

Obzirom da su široko rasprostranjeni, po nekim procjenama kod više od 5000 osoba godišnje (na razini Europske Unije) uzrokuju astmu kao profesionalnu bolest. Iz ovoga je razloga, Uredbom Komisije (EU) 2020/1149 оd 3. kolovoza 2020. o izmjeni Priloga XVII. Uredbi (EZ) br. 1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH) u pogledu diizocijanata, došlo do izmjena od kojih je jedna osposobljavanje za svakoga radnika koji s diizocijanatima radi kako bi se radnici upoznali s:

– opasnostima koje diizocijanati predstavljaju,

– rizicima povezanima s njihovim uporabama,

– dobrom radnom praksom u vrijeme rada s diizocijanatima,

– mjerama upravljanja rizikom, uključujući uporabu zaštitne opreme.

Kroz osposobljavanje je potrebno proći prije 24. kolovoza 2023. prije industrijske i profesionalne uporabe diizocijanata.

Obzirom na sve veći broj upita hoćemo li organizirati osposobljavanje o diizocijanatima, pripremili bi dio osposobljavanja i to dio povezan s točkom 5. (a) opće osposobljavanje iz gore spomenute Uredbe.

U dijelove osposobljavanja povezane s točkama (b) i (c) spomenute Uredbe se ne usudimo upuštati. No, to ne znači da netko od Vas možda ne bi mogao svojim iskustvom dati svoj doprinos da pokrijemo (barem djelomično) i ove točke. Ukoliko ste zainteresirani za suradnju slobodno nam se javite.

Održavanje osposobljavanja je predviđeno za 28.06.2023. po cijeni od 10 € + PDV (po polazniku).

Stoga, ako ste zainteresirani za ovu edukaciju, pošaljite nam e-mail sa svojim kontakt podacima kako bi Vam na isti poslali obavijest s pristupnom šifrom.

Zainteresiranost možete iskazati na e-mail toksikologija@hzjz.hr uz napomenu u naslovu e-maila: DIIZOCIJANATI – edukacija.