Održan XXI. znanstveno-stručni skup “Voda i javna vodoopskrba” na otoku Korčuli

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je, u suradnji sa županijskim zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (ZZJZ-DNŽ) te pod pokroviteljstvom ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića organizirao XXI. znanstveno – stručni skup „Voda i javna vodoopskrba“ sa središnjom temom: „Planovi sigurnosti vode i sanitacije“.

Znanstveno-stručni skup je tradicionalno održan u prvom tjednu mjeseca listopada te je ovogodišnji, XXI. Skup, održan u razdoblju od 3. do. 6. listopada 2017. na otoku Korčuli.

Na svečanom se otvaranju sudionicima Skupa prigodnim riječima u ime Ministarstva zdravstva obratila gđa. Ana Marija Crnić, načelnica Sektora državne sanitarne inspekcije za hranu i epidemiologiju, Uprave za sanitarnu inspekciju. Skup je u ime suorganizatora Skupa, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije pozdravio i dr. Mato Lakić. Govorima dobrodošlice su nazočne pozdravili i zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo  i gradonačelnik grada Korčule Andrija Fabris. Odlaskom dr. sc. Željka Dadića u zasluženu mirovinu, XXI. znanstveno-stručni Skup je otvorila nova predsjednica Organizacijskog i Znanstvenog odbora te voditeljica Odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Magdalena Ujević Bošnjak. Otvorenje Skupa je uveličano izvedbom viteške igre „Moreška“ kulturnog i tradicionalnog plesa Korčulana u izvedbi KUD-a „Moreška“.

U radnom dijelu Skupa je održano 20 predavanja i prikazano pet postera o planovima sigurnosti vode, zaštiti voda, upravljanju rizicima, ispitivanju otpadnih voda, kemiji i mikrobiologiji vode, utjecaju na ljudsko zdravlje te promjenama u zakonskim i podzakonskim aktima vezanima za vodu za ljudsku potrošnju. Svoje su radove izlagali stručnjaci s područja voda iz svih krajeva Hrvatske te kolege iz Slovenije i Makedonije. Pozvani predavač dr.sc. Oliver Schmoll, voditelj Upravljanja prirodnim resursima: voda i sanitacija iz Svjetske zdravstvene organizacije, Regionalni ured za Europu, obogatio je Skup svojim izlaganjem o planovima sigurnosti vode i sanitacije mnoštvom primjera iz nama bliskih europskih zemalja. Radovi su objavljeni u Zborniku radova koji ove godine ima svoj ISBN broj te će biti dostupan u knjižnicama.

Kao i na prethodnim skupovima, o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, trenutnim problemima, budućim planovima, zakonskim propisima  i novim prijedlozima se raspravljalo na tradicionalnom Okruglom stolu na kojem su aktivno sudjelovali mnogi sudionici Skupa koji su izravno od kolega iz Ministarstva zdravstva doznali o načinima primjene određenih odredbi zakonskih propisa u pripremi te su imali priliku dati prijedloge za poboljšanja.

Skup je završen stručnim obilaskom otoka Korčule s posebnim naglaskom na vodoopskrbu otoka Korčule. Vodu za ljudsku potrošnju otoka Korčule isporučuju dva komunalna društva: NPKLM vodovod d.o.o. i Vodovod d.o.o. Blato. NPKLM vodovod d.o.o. opskrbljuje istočni dio otoka, a vodu dovode s izvora Norin u naselju Prud u dolini Neretve. Voda pripada kalcijsko bikarbonatno sulfatnom tipu, te zbog svoje velike tvrdoće i korozivnosti radi probleme na vodovodnim instalacijama. Sudionici Skupa su imali priliku posjetiti vodocrpilište u Blatskom polju s kojeg se opskrbljuje zapadni dio otoka Korčule. Voda se crpi na četiri bunara, od kojih je najvažniji Studenac. Direktorica Vodovoda d.o.o. Blato gđa. Ruška Gavranić, dipl.ing. upoznala je sudionike skupa sa značajnim poboljšanjima koje su napravili u vodoopskrbi jednog od naših najnaseljenijih otoka, ali i s problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Tijekom sušnih razdoblja može doći do kontakta morske vode s bunarima u Blatskom polju pa je radi sprečavanja zaslanjenja i nestašice vode na zapadnom dijelu otoka nedavno došlo do povezivanja oba vodoopskrbna sustava na otoku. Stručni obilazak je završio uz tradicionalnu glazbu i ples Viteške udruge Kumpanjija u Pupnatu.