Analiza otpadnih voda i droga – europska studija u više gradova

Najnovija otkrića najvećeg europskog projekta u znanosti analiza otpadnih voda objavljena su 20. ožujka 2024. godine u studiji „Analiza otpadnih voda i droga – europska studija u više gradova“ od strane europske mreže SCORE (Sewage analysis CORe group — Europe), a u suradnji s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Analiza otpadnih voda znanstvena je disciplina koja se brzo razvija i ima potencijal za praćenje podataka u stvarnom vremenu, o geografskim i vremenskim trendovima konzumacije nedopuštenih droga. Uključuje uzorkovanje izvora otpadnih voda, što znanstvenicima omogućuje procjenu količine droga koje zajednica konzumira, mjerenjem razina nedopuštenih droga i njihovih metabolita izlučenih u urinu.

SCORE mreža provodi godišnje praćenje otpadnih voda od 2011. godine, kada je u istraživanju sudjelovalo 19 gradova iz 10 država, a proučavane su četiri stimulativne droge.  Projektom je obuhvaćeno oko 90 europskih gradova s ciljem istraživanja navika konzumacije droga. Više informacija možete pronaći na poveznici.

 

Kokain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanabis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metamfetamin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MDMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amfetamin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ketamin